·549 syf.····Okunma: 21 Aralık 2020 23:31 Germinal Émile Zola'nın 19. yüzyılda (1860'lar) Fransa'daki maden işçilerinin özgürlüklerini ve ücretlerini arttırmak için sermaye ile çatışmasını mücadelesini anlatır.
Émile Zola kitabı yazmadan önce haftalarca maden ocaklarında ve bu madenlerin yakınlarındaki kasabalarda kalmış, her şeyi direk olarak yaşayarak gözlemlemiş. Sonuçta böyle işçi sınıfının trajedisini sarsıcı bir gerçekçilikle ve kendine özgü sert üslubuyla yansıtan dünya edebiyatının en gerçekçi başyapıtlarından olan bir eseri ortaya çıkarmıştır.
1860'ların Fransa'sında, kuzeydeki maden işçileri, çetin çalışma koşullarında yaşam mücadelesi vermektedir. Eskiden daha iyi ücret alıp karınlarını borç almadan duyuran işçiler; son zamanlarda bir çok şey mazeret gösterilerek kesilen ücretlerden dolayı hiçbir şeye para yetiştiremeyip geçinemez hale gelirler.
Grev kaçınılmazdır artık. Önce Montosu'da başlayan grev, daha sonra diğer kömür madenlerine sıçrar. Fakat işler çığrından çıkmaya başlar. Çünkü sermaye işçilerin isteklerini kabul etmeyeceklerini açıklar. Tüm bunlara rağmen ezilen emekçiler, geri dönmeksizin her şeyi göze alarak yola çıkar.
Bu kitap açlığın, yoksulluğun, kadın - erkek, yaşlı - genç demeden hepsi atalarından miras kalma bu işi canları pahasına yapmalarına rağmen karınlarını bile zor doyuran ailelerin hikayesi.
İnsanların ellerindeki en büyük güvenceleri ise yüreklerindeki umuttur. Ne yazık ki umutlarının boğazını sıkıp başa dönen insanlar. Germinal kelime anlamı tohum (toprağa atılmış oluşum aşamasındaki tohum daha doğrusu) demek. Toğrağa atılmış filizlenmesi gereken tohumlar ise maden işçileri. Germinal sonraya bırakılmış tohumların kitabı belkide,,,
Keyifli okumalar...