2020 12. kitabı
Sürükleyici, öğretici ve düşündürücü değerli bir kitap VEBA...🕸 ”insanların içlerini göremeyiz ama yaşadıkları bize çok şey anlatır. “ Bu düşünce ışığında şu an da içinde bulunduğumuz zorlu süreçte çektiğimiz sıkıntıların aynısını hissederek okuduğum eser, Albert Camus’un 1947 yazdığı ‘ Veba’ adlı romanı: Cezayir’in Oran şehrinde fareler tarafından bulaştırılan bir salgın hastalığı anlatıyor. Dr. Rieux ve arkadaşları tarafından salgının nerden nasıl geldiği, aynı zamanda gerçekte bir salgın olup olmadığı tartışılarak araştırılıyor ve sonunda valilik tarafından karantinaya alınan Oran şehri bilinmez bir hiçliğe sürükleniyor. Duygusal çözümlemelerin yoğun olduğu, Allah’ın insanları bu şekilde cezalandırdığını düşünen bir kesime karşın ( din adamları); bu salgının savaşarak yenileceğini düşünen insanlar arasında yaşanan çatışma, kitabı daha ilginç kılıyor. Varoluşçuluk akımının etkisiyle yazılan roman: “İnsan önce kendi varlığına daha sonra diğer insanlara karşı sorumludur.” mantığından yola çıkılarak insanın özgür olması ve kendi çabalarıyla doğruyu öğrenmeleri vurgulanmıştır. Çeviride biraz sıkıntı vardı, yer yer anlamakta zorlandım, okumak isteyenlere tavsiyem bulabilirlerse Varlık Yayının’dan çıkan Oktay Akbal’ın çevirdiğini tercih etmeleri.🕸
VebaAlbert Camus · Can Yayınları · 202024,6bin okunma