2020 8. kitabı
Bu kitabı okuduğunuzda sadece bir roman okumuş değil aynı zaman da var olan düzeni kendi içinizde eleştirmeye başlayacak ve karakterlerin sizlere çok tanıdık geldiğini hissedeceksiniz. Son Ada kitabı, konu olarak kendilerine ait sessiz sedasız, huzur içinde sakin ve dost hane bir hayat kurmuş insanların ütopyasının, bir gün ada sakinlerinden birinin ölmesi ve evinin satılmasıyla adalarına "başkan" isminde eski bir albayın gelip yaşamlarının distopyaya dönüşme hikayesini anlatıyor. Başkan önce adanın huzurunu ve düzenini bozar ve daha sonra yönetimi ele geçirerek ada sakinlerine diktatör bir şekilde hükmetmeye başlar. Ada artık dinginliğini kaybeder. Kitapta beni en rahatsız eden nokta yazar lakaplı kişi dışında ada sakinlerinin korkudan başkana hiçbir şekilde başkaldırmamaları, haklarını savunmamaları ve boyun eğmeleri oldu.Yazar ilk günden itibaren başkana karşı gelebilen ve başkanın adayı felakete sürükleyeceğini söyleyen entelektüel bir kişiliktir. Yazarın dedikleri doğru olsa da, başkanın dolduruşuyla bir süreden sonra ada sakinleri tarafından bir "vatan haini" kabul edilir. Bunun sonrasında felaketler art arda hızlı bir şekilde gelir. Son ada kitabı Sude çelik ‘ninde dediği gibi en siyasi ve politik kitabıdır. Kitapta mevcut siyasi iktidara karşı sıkça eleştirilerde bulunmuştur ve bana göre hepsi ince detay ve haklı eleştirilerdir. Evrensel olarak hala bu sistemi yaşadığımız bir yaşam içindeyiz.
Son AdaZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 201362,2bin okunma