···Okunma: 25 Aralık 2020 19:07 UYARI: Kitap Kötü Değil, Kitap Kötü Değil..!
Evet arkadaşlar, öncelikle mutlu akşamlar, iyi tatiller. Kitap ‘diğer Jules Verne’ romanlarına göre oldukça geride kalan, açıkçası diğerleri kadar da çekici olmayan ve adeta Jules Verne koleksiyoncusu diyebileceklerimizin katlanabileceği ve sıkıcı bir eser. Bu yavanlık da olayların beklenenin aksine çok sakin geçmesinden kaynaklanıyor.
1872’de Spekülatif Kurgu alanında yazılan bir eser olduğunu belirtmeliyiz önce. Spekülatif Kurgu ise başta edebiyat olmak üzere, bununla bağlantılı olan resim ve filmlerde bilimkurgu, fantezi, korku, garip kurgu, doğaüstü kurgu, süperkahraman romanları, ütopik ve distopik kurgu ile kıyamet ve kıyamet sonrası kurgusu gibi edebiyat türlerini kapsayan bir terimdir.
Kendi serisinin ikinci kitabı olup, ben genelde serilere ilk kitaplardan başlamadığım için bu durumda da üzerime bir şey alınmadığımı belirtmeliyim. Çılgın diyebileceğimiz bilim adamı olan Doktor Ox’un Belçika’daki Quenquendone Kasabası’nda havagazı döşeme kisvesi altında gerçekte Flaman halkı üzerine, onların ruh halini değiştirecek gazlar vererek deney yapmasını anlatır.
Fikir, gerçekten de güzel. Hele ki 250 yıl evvele göre oldukça iyi bir fikir ama kağıda dökmekte zorlanmış yazarımız. Bu da insanı şaşırtıyor haliyle ama Jules Verne döneminde birçok icadın onun romanlarının içinde geçtikten daha sonra bulunduğunu da düşünürsek bu kelime eksikliğini de bu şekilde tolere edebiliriz. İdare eder diye düşünüyorum ama aslında beğensem de çok etkilenmedim.
İyi okumalar dilerim..