···Okunma: 21 Eylül 2020 22:02 Dune - #kitapyorumu
Herkese selam bugün sizlere Dune kitabının yorumunu yapacağım. Bu yorum için çok bir beklentiye girmemenizi tavsiye ederim çünkü bilim kurguya yeni yeni başlayan biri olarak böyle bir eseri tam teşekküllü incelemem mümkün değil. Kitabı tekrardan okuyacağım zaten çünkü her okuduğunuzda farklı bir şeyler çıkarabileceğiz türde. Ve yakın zamanda filmi de gelecekti ertelendi sanırım :(
Yoruma geçecek olursak ilk olarak size konusunu alıntılayacağım daha sonra daha detaylı anlatırım. Uzak bir gelecekte geçen "Dune", ailesi çöl gezegeni Arrakis’in kontrolüne sahip olan Paul Atreides’in hikayesini anlatıyor. Galaksinin farklı noktalarındaki gezegenler, rakip feodal aileler tarafından yönetilmektedir. Çok değerli bir kaynağın tek üreticisi olan çöl gezegeni Arrakis'in kontrolü asil aileler arasında son derece talep görmektedir. "Baharat" adı verilen bu kaynak, yüksek bilinç ve uzun bir yaşam süresi sunarken, beraberinde çok ciddi yan etkileri de getirmektedir. Ayrıca yıldızlararası yollarda gezinmeye yardımcı olan kaynak da bu "baharat"tır. Bu kaynağı elde etmek isteyen feodal rakiplerden Harkonen ailesi tarafından Paul ve ailesine tuzak kurulur. Bu tuzağın sonucunda Paul'un ailesi darmadağın olarak firari hale gelir. Paul, ailesinin Arrakis kontrolünü yeniden kazanması için bir isyan başlatırken, tüm evrenin seyrini değiştirebilme ihtimalini yakalayacaktır.
Açıkçası sevip sevemeyeceğim konusunda bir bilgim yoktu kitaba başlarken. Ama bilim kurgu yönü ağır basmadığı için kolay okunuyordu benim için (birkaç terimsel ifade dışında). Ve yazarın kitabı yazma tarihine baktığımız zaman ne kadar ileri görüşlü olduğunu görüyoruz. Ve birkaç kişide gördüğüm kadarıyla öncesinde evrene hakim olmanız için birkaç şey okumanız gerekiyormuş ama ben okumadığım için bu konuda sizi aydınlatamayacağım pek bir bilgim olmadığı için.
Dune'un dünyasındaki uyum o kadar iyiydi ki. Ki bunu bu kitapta böyle görüyorsak kum bilir diğer kitaplarda nasıl bir boyuta çıkıyordur. Kitabı okurken hep aklıma Yeraltı Canavarı filmi geldi. Çok küçükken izlediğim için etkisinden çıkamamıştım. Filmde yerin altında devasa büyüklükte solucanlar vardı.
Dune da devasa solucanlardan bahsedince anılarım depreşti. Bilim kurgudan ziyade aforizma da diyebiliriz türü için bilemedim çok. Sayfaları cevirilen hiç sıkılmadım sonunuda ne olacak diye bekledim hatta. Karakterlerin analizlerini de okumamız ayrı bir güzeldi sanki. Ve bazı yorumlardan da anladığım kadarıyla Paul'un geleceği görmesi bir peygamberin geleceğine işaretmiş kitapta. Burda keseceğim sanırım yorumu aklıma devamı gelince buraya yine eklerim. Kitaba puanım 5/5. Devamında ne olacağını merakla bekliyorum. Daha maceramız yeni başlıyor sonuçta.