2020 25. kitabı
Çalıkuşu || #kitapyorumu ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Herkese selam bugün sizlere çok severek okuduğum bir kitabın yorumuyla geldim. Çalıkuşu'nu ben bayadır okumak istiyordum ama yine önyargılarım nedeniyle bir türlü başlamamıştım. Keşke daha önce okusaymışım. Yazarın Yaprak Dökümü kitabını okuduğum zaman onu da sevmiştim. Onun dizisini bildiğim için aşinaydım ama Çalıkuşu'nun dizisini izlemediğim ve konusunu bilmediğim için pek bir fikrim yoktu. Yazarın dili gerçekten çok güzeldi. Hem gereksiz uzatmıyor hem de kısa cümlelerle bize konunun bütününü anlatabiliyor. Bence böyle yapan yazarlar konuyu uzata uzata anlatan yazarlardan daha başarılı. Kitap kalın olmasına rağmen hemen bitti. Akıcı ve kendine bağlayan bir anlatımı vardı, bitmesine çok üzülmüştüm ben. Klişe olay yoktu, kendine has bir anlatımı vardı. Bazı yerlerde güldüm bazı yerlerde gözüm doldu. Feride'yle beraber büyüdük kitapta. Çoğu kişinin yorumunu okuduğum zaman aşk üzerine olduğunu söylemiş ama kitabın başı ve sonu dışında ben aşkın baskın olduğunu düşünmüyorum. Feride'nin yaşamını okuduk bence. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Atatürk bile kitabı başucundan ayırmadıysa kitabın güzelliğini siz düşünün. Sanırım kitapta alışamadığım tek karakter Kamran oldu onun dışındakilere anlaştım. Kısacası kitabı şiddetle tavsiye ediyorum, puanım da 5/5. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Çalıkuşu Reşat Nuri Güntekin'in en yaygın ününü kazandığı ilk romanı. Romanda, iyi öğrenim görmüş bir İstanbul kızının, Anadolu'nun çeşitli köy ve kasabalarında öğretmen olarak yaşadığı serüven anlatılır.Serüven yönü ağır basan bu romanda, kişilerin duygu dünyaları, ülke gerçeklerinden soyutlanmadan verilir. Çalıkuşu, her yaştan insanın rahatlıkla okuyup sevebileceği önemli romanlarımızdan biridir. -alıntı-
ÇalıkuşuReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 2019123,5bin okunma