···Okunma: 27 Aralık 2020 15:37 Aman Tanrım! Gerçekten birisi bu kitabı yazdı mı?
Evet, evet 'Alıklar Birliği' nden bahsediyorum. Buna inceleme yapmak ne denli zor sizlere anlatamam bile ama yine de bir terden başlamak gerek!
Fakat ilk önce Kitaptan ziyade yazarımız John Kennedy Toole 'den bahsetme gerek.
Toole ne yazık ki bir çok yazarın hazin sonu için kendini yıllarca büyük bir umutla azimle kağıtlara dökmüş nihayetinde intihar ederek yaşamına son vermiştir. Bu istençli ölümün sebebi yazdıklarının hiçbir şekilde karşılık bulamaması değer görmemesi ve basılmaya yanaşılmamasıdır.
Heyhat!
Gün geliyor, yazarını ölüme sürükleyen bu eser Plutzer Ödülünü alıyor... Hem de bu ödül ilk kez ölü birine veriliyor... Gerçi şaşırdık mı, sanatın sanatçısının öldükten sonra değere binmesi gibi bir acı geleneği zaten bilinen bir gerçek...
Toole'un Alıklar Birliği adlı eserini üç günde bitirdim. Belki daha kısa sürebilirdi ancak akıp giden ve yetişmek zorunda kalırken sorumluluklarımızı da önümüze katan hayat yüzünden az evvel son cümlesi ile uğurladığım roman baş kişisi İgnatius bilge ama deliliğin sınırını çoktan aşmış bir nükleer bomba gibi ortalıkta dolanıp duruyor. Öyle ki hangi işe elini atsa derhal ortalığı birbirine katıp işi içinden çıkılmaz bir hale getirse de herkesin yıkımıyla sonuçlanan olaylardan kendisi sağ salim hayatına devam ediyor.
Nefret ettiği ancak bir yandan da bağımlı olduğu annesi ile berbat bir evde yaşamaya çalışan İgnatius karakteri kitabın içinde birden çok kitap peyda ediyor ve akla kazılan bir sürü çıkarımından edindiğimiz bilgi ile bizi hayrete düşürüyor.
Fakat öylesine aşağılık öylesine iğrenç ve öylesine durdurulamaz bir yaratık ki bazen ona tahammül etmek okuyucu için inanılmaz zor bir durum oluyor.
Dönemini, döneminin arka mahallelerinde kullanılan yavan dili, devrimi, hiçbir yerde yok gibi gözükse bile sürekli hissedilen bir cinselliği, siyahilerin onulmaz sorunlarını, proleterlerin dertlerini, başarısız devrimleri, ülkelerin birbirlerine arasındaki sinsi planlarını, burjuvanın her defasında rahata erişin bize çokça konuşarak hatrı sayılır derecede geğirerek anlatan Alıklar Birliği son zamanlarda okuduğum en muazzam Kitaplardan biri.
Henüz ticari çarkları çevirmediği için az bilinse de tüm gerek okurların bir gün bu kitapla yollarının kesişeceğine inancım tam...
Sevgilerle...