Albert Camus’nun Yabancı’sına sevgilerle
2020 69. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2020 21:37
[Tatkaçıran Yok] Kitap oldukça zor bir dille başlıyor. Bu kitabı özel kılan şeylerden birinin de dili olduğunu biliyordum ama ilk 15-20 sayfada beklenmedik bir yumrukla yere kapaklanan bir boksör gibi olacağımı tahmin etmemiştim. O yüzden bu kitabı okumak için öncesinde fazla sayıda kitap okumuş olmanız yararınıza gibi görünüyor. İlerledikçe, o tarzı yakalayınca kitap su gibi akıyor ama başta meseleyi kaçırırsanız sonuna kadar tat alamayabilirsiniz. Kitap oldukça mutsuz, umutsuz bir kişi olan Bay C karakteri etrafında şekilleniyor. Bu karakteri Yabancı kitabındaki karaktere, hatta Issız Adam filmindeki karaktere çok benzettim. Bunlar size kitabı ve karakteri tanımanız için iyi referanslar olabilir. Kitap aslında okuyucuya psikoljik bir deneyim sunuyor. Kendini toplumdan soyutlamış karakterin toplum içindeki yerini arayışını görüyoruz. Örneğin karakterimiz insanların evlenmek, çocuk yapmak gibi ideallerini toplum dayatması olarak görüyor. Toplumda yapılan birçok şeyin insanların kendi rızası değil dayatma olduğunu düşünüyor ve bunun için herkes ne tarafa gidiyorsa, o diğer tarafa gitmeyi seçiyor. Aslında her şeyin temelinde karakterimizin çocukluğunda yaşadığı birtakım olaylar var. Sürekli dönüyor, dolaşıyor orayı kaşıyor. Orayı silip atamıyor ve dolayısıyla geleceğe dair yapmayı veya asla yapmamayı düşündüğü şeyleri hep oranın ikileminde kalarak yaşıyor. Bay C’nin bir geçmişi var, bugünü var, ama asla geleceği yok. Bay C kim mi? Ben, sen ya da o. Keyifli okumalar.
Aylak AdamYusuf Atılgan · Can Yayınları · 201971,1bin okunma