···Okunma: 28 Kasım 2016 00:00 2021 yılında yapmayı istediklerimden biri de çokça inceleme yazmak. Anasayfama tevafuk eseri Çalıkuşu'ndan bir inceleme düşünce ben de bu isteğime Çalıkuşu ile başlamaya karar verdim.
Çalıkuşu belki de Türk edebiyatı içerisinde en sevdiğim kitaptır.
Kitabı ilk kez 2016 yılında lise birdeyken okumuştum ve o zamanlar günlerimin yalnızca kitap okumak ve yazı yazmaktan okul hayatımın ise bodrum katındaki kütüphaneden ibaret olduğu bir dönemdi. Hatta o sıra basitçe bir inceleme de yazmış geçtiğimiz günlerde daha iyisini yazmak istediğim için silmiştim.
Çalıkuşu'nun yeri bende hep çok ayrı. Nedenini tam olarak ben de bilmiyorum ama nahif bir hikâye olması ve Feride karakterinde kendimden çok fazla şey bulmam beni bu kitaba bağlıyor diyebilirim. Aşkın incecik anlatıldığı bütün kitapları seviyorum; Çalıkuşu'nun, Feride'nin ve Gülbeşeker'in aşkı da böyleydi.
Feride zarif, İstanbullu, güçlü bir kadın. Küçük yaşta annesini kaybetmesiyle asker olan babası onu akrabalarına ardından da bir Fransız mektebine bırakıyor. Buradaki tatillerinde Besime Teyzesinin konağında kalıyor ve oğlu Kâmran ile nişanlanıyorlar. Ancak bu nişan ne yazık ki evlilik ile sonuçlanamıyor ve Feride öğretmen olarak Anadolu'ya Zeyniler Köyü adında bir yere gidiyor. Burası kimsenin gitmek istemediği bir okulken Feride öğretmen burada çok güzel bir öğretmenlik yapıyor. Köyden Munise adında bir kızı da evlat edinmesiyle Çalıkuşu'nda Feride'nin ne kadar güzel bir anne olduğunu da okuyoruz. Feride'nin bir kadın olarak meslek hayatı ve kişisel hayatında yaşadığı zorlukları okurken o dönemin ve Anadolu'daki hayatların Reşat Nuri'nin üslubuyla çok güzel anlatılmış olması insanı bunlar üzerinde düşünmeye itiyor.
Kitabı okul kütüphanesinden okuduğum için kendi kütüphaneme henüz alamadım ama en kısa zamanda almayı, almışken yeniden okumayı düşünüyorum. Eminim ki Feride'nin bu güzel hikâyesi bana 14 yaşımda hissettiklerimi daha yoğun hissettirecek.
Hâlâ okumadıysanız en kısa sürede okumanızı hatta çocuklarınıza da okutmanızı öneririm. Benim de ileride çocuklarıma okutmak istediğim kitaplardan biri hatta eğer bir kızım olursa adını Feride koymayı düşünüyorum. :')