Bir Yumruk Davası
2021 2. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2021 21:33
Almanya'da yaptığı konuşmanın bir gazeteci tarafından yanlı ve yanlış yansıtması sonucu başlayan yargılamaya sürecini, yargılama sürecinin sonuna ve kitabı yazmayı düşündüğü ana kadar uzayan kısmi biyografi kitabı diyebilirim. Yargılama sürecinde yaşadığı psikolojik ve fiziksel şiddet bir başka değimle işkenceleri net bir şekilde gözler önüne sermiş Tarık Akan. Yargılama süreci, 2'ye 3 metre veya 4'e 4 metrelik hücrelerin içinde geçirdiği bi süreç. Hücreler, kimi zaman kişi sayısının çokluğundan oturacak yerin olmaması ve havasızlıktan tek donla oturdukları, kimi zaman ise kendi yalnızlığının oluşturduğu delirme hissini oluşturan yer oluyor. Hangi zorbalığı anlatayım da bütün yaşadığı zorbalıkları anlaşılır kılayım? Duydukları işkence seslerini mi, bitle pireyle bedenlerinin verdiği savaşı mı, açlık, susuzluk, havasızlık, tuvalet sıkıntılarını mı anlatayım? Hangisini anlatmalı? Ben ifade edemiyorum yaşadığını, (onların) yaşadıklarını. Ama Tarık Akan'ın anlatımı okudukça okutturuyor, hayran bırakıyor kendine. Bir cümle önce acı hissederken, bir cümle sonra kahkaha attırabilmek, hele de böyle bir süreci anlatırken yapabilmek mest ettiriyor. Bunun yanında yargılama sürecinden önce çekimi biten Türkiye'nin film tarihinde ilk Cannes Festivali film yarışmasına giren ve ödül kazanan 'Yol' filminin perde arkasından da ayrıntılı bir şekilde bahsetmiş.'Yol' filmine değinmişken Yılmaz Güney'den bahsetmemek olmaz demiş Yılmaz Güneyden de bahsetmiş. Bunun yanında tutuksuz yargılandığı sürede oynadığı 'Delikan', 'Herhangi Bir Kadın' ve çekimi sansür yemiş 'Dağ' filminden de bahsetmiş. Bu bölümleri yer vermesi daha mutlu etti. Bir başkadır şimdi Tarık Akan filmleri. Bir de bu kitaptan sonra izlemeli filmlerini. Umarım okur, okutursunuz. İyi okumalar:))
Anne Kafamda Bit VarTarık Akan · Can Yayınları · 20177,1bin okunma
rica ederim, kitabı yaşamış gibi okumuşsunuz, empati yönününüz çok kuvvetli bence.
Çok güzel bir inceleme yazısı olmuş, teşekkürler, Bir an önce kitabı alıp okumayı düşünüyorum.
camus
Teşekkür ederim, keyifli okumalar :)