2021’in ilk kitabı ve ilk incelemesi
2021 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2021 03:35
Dostoyevski’nin 1859’da yayımlanan romanı Stepançikovo Köyü, mizahi yönü ağır basan, akıcı bir eser idi. Dostoyevski’nin diğer eserlerine göre daha kıyıda köşede kalmış bu romanı ben Nihat Yalaza Taluy çevirisi ile okudum çok beğendim. Diğer Dostoyevski romanlarına göre tahliller daha az, konuşma metinleri daha fazlaydı diyebilirim. Tiyatral bir kurgu ile yazılmış Stepançikovo köyü. Yeğen Sergey’in ağzından dayısı albay Yegor’un köyünde yaşanan olaylar anlatılır. Başkarakter Foma Fomiç dayı Yegorların evine okuyucu olarak eve girmiştir ve burada kontrolü ele çoktan almıştır. Çarşambayı perşembeden ayıramadığı için perşembeye de ısrarla çarşamba denmesini bekleyen, kendisine Ekselans olarak hitap edilmesini isteyen bir karakter Foma Fomiç. Çevresine karşı tutumu çok rahatsız edici zaman zaman içinizde öfke hissedebilirsiniz. Çevrenizde ne kadar çok gizli Foma Fomiç var bunu sorgularken bulabilirsiniz kendinizi. Joseph Frank’a göre , Stepançikovo Köyü Dostoyevski’nin kendi geçmişinin eleştirel bir incelemesidir. Stepançikovo köyü okunmaya değer bir kitaptı, klasiklere başlangıç yapmak için de rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir eser.
Stepançikovo KöyüFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20194,901 okunma