2021 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2021 04:09
Onca sayfaya rağmen su gibi akıp giden bir kitap. John Steinbeck'in tüm kitaplarını okumayı düşündüğümden keşke bu kitabı şimdi okumasaydım diyorum.Çoğunu okumuş bulunduğumdan bunu en sona alsaydım çok daha iyi olurdu. Açıkçası yazarı bu kitapla kapatmak isterdim. Muhteşemin ötesinde bir kitap okuduğumu düşünüyorum İyi ile kötünün savaşı. Her insanın içinde iyinin de kötünün de var olduğunu anlatan bir kitap. Yani hem Kabiliz hem Habil.Tercih senin. İstersen içindeki iyilik kazanır istersen de kötülük. kitabı bir bütün olarak alırsak tek kelime üzerine kurulmuş; Timşel(hükmedebilirsin). Günaha(kötülüğe) hükmedebilirsin.Kitap ayrıca hiç kimsenin salt iyi olamayacağını da savunur.Çok iyi görünenler ve kesinlikle içinde hiç kötülük görünmüyor gibi olanlar belki de kendini veya karşındaki insanları kandırıyorlardır. Doğada hiçbir şey kusursuz değildir,bundan dolayı ki herkesin içinde günaha yönelim vardır.Ancak o günaha hükmettiğinde iyi kazanıyor üzerine yazılmış ve Kabil ile Habil olayını biraz da sembollestirmiş yazar.Kötü insanların kötü olmalarının nedenini sevgi eksiği ile reddedilişe bağlamış.Kıskançlıklar, reddedilişler,kendini sevdiklerine-çevrelerine- kanıtlama çabaları kişiyi kötüye yönlendiriyor.Kabil,şayet meyveleri reddedilmeseydi kardeşini öldürecek miydi? Kardeşini öldürmesinin tek sebebi kıskançlık idi.Hepimizin içindeki Kabil çoğu zaman kendini dışa vurmuyor mu?İşte burada "Timşel" sözcüğü devreye girer. Kitabın Kendisine dönersek yazar kendi dedesini (Samuel Hamilton) ve ailesini de yine her zamanki gibi muhteşem kişilik çözümlemeleriyle anlatıyor.Sıradan insanları bu kadar güzel anlatan başka bir yazar tanımıyorum.Mutlaka okumanız gereken bur kitap.Ve unutmayın içinizdeki kötülüğe hükmedebilirsiniz.Timşel.
Cennetin DoğusuJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 201711,4bin okunma