Puan vermedi·208 syf.····Okunma: 31 Aralık 2020 15:30 -Okuduğum en akıcı klasiklerden biriydi. Dostoyevski'nin kendinden bir şeyler kattığı Aleksey İvanoviç karakterinin kumara olan bağlılığını ve başarısız aşkını anlatılıyor kitapta. General'in yanında öğretmenlik yapan İvanoviç, General'in üvey kızı Polina'ya karşı içinde aşk kırıntıları besliyodur. Aşkı için ölümü bile göze aldığını söyleyen gözü kara aşık İvanoviç, sevdiği kadının borcunu ödeyebilmek için kendisini rulet masasında bulur.
-Kumar öyle bir şeydir ki insanın aklını başından alır, tamamen kazanma hırsı ile dolup taştırır insanın yüreğini. İnsanı ele alır ve her şeyi unutturur. İvanoviç'te rulet oynarken bir an bile Polina'yı düşenmez çünkü aklı sadece kazanmaktadır.
-Benim kitapta en sevdiğim karakter kesinlikle büyükanne idi. Kitabın en renkli, en deli dolu karakteri diyebilirim. Herkes büyükannenin ölüm haberini beklerken ansızın Roulettenburg'a gelir ve kumar bataklığına düşmüş halde bulur kendisini büyükanne. Parasının büyük bir kısmını 1 hafta gibi kısa bir süre içerisinde kaybeder.
-Dostoyevski'nin bu kitabi 25 günlük bir süre zarfında kumar borcunu ödeyebilmek için yazıldığı söylenmektedir. Ne kadar doğru bir bilgi olduğu bilinmez. Böyle güzel ve başarılı bir eserin böyle kısa bir zamanda yazılması büyük bir başarı.