Kitabın ruhuma bıraktığı kırıntılar ;
2021 1. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2021 00:32
Kuyucaklı Yusuf, bu kitaba başladığımda bu kadar duygulanacağımı ve derin derin düşüneceğimi tahmin edemedim.. Karakterleri, mekanları, ilk başlarda gereksiz görünen betimler sonrasında her duygunun karakterle özdeşleşmiş olduğunu gösteriyor biz okurlara. —————————————— Romandaki anlatımın yalınlığı ve katılığı olayların acımasızlıktan yoksun olmadığını, hatta gayet doyurucu bir dille acımasızlığı işleyeceğini belli ediyordu. —————————————— Roman, ölümle başlıyor, ve maalesef spoiler vermek zorundayım; ölümle bitiyor.Kitaptaki baş karakterin anası ve babası eşkıyalar tarafından öldürülüyor ve bu olay yaşanırken Yusuf’umuz dokuz yaşında.Kimi kimsesi olmayan Yusuf’un o anki psikolojisi, henüz hayatın ne olduğunu bilemezken, yetim ve öksüz kalmanın ne demek olduğunu bilmeye mecbur kalıyor.İşte bu sırada “Kaymakam” onun yeni bir ailesi (babası) oluveriyor ve evlatlık olarak yaşamına devam ediyor.Yusuf’un üzerindeki mahcubiyet duygusu bir an olsun gitmek bilmiyor ve böylece sürekli özgür olmaktan mahrum bir halde yaşama tutunmaya çalışıyor.Hayatın ve insanların zalimliği karşısındaki naif duruşu ile bir yandan trajik bir sona ilerliyor, bir yandan da yaşadığı lirik aşk hikâyesinin kahramanı olarak kendini bulduğu farklı kültürde yaşam mücadelesi veriyor. Mesleği olmayan daha doğrusu hayatta hiçbir işten anlamayan, okuma yazması bile tam olmayan Yusuf “bir şey” olmak için çırpınıyor. ——————————————
Kuyucaklı YusufSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025210,5bin okunma