·416 syf.····Okunma: 07 Ocak 2021 00:50 İlk baskı ismi ile "Babam Aşkale'ye gitmedi" daha sonra basılan ismi ile "Karıncaların Günbatımı" Zaven Biberyan'ın ne derece büyük bir yazar olduğunu okuyucuya gösteren bir roman. Ne yazık ki bu büyük yazarın değeri yasarken bilinmemiş.
Kitap 1940''li yılların başında gayrimüslim vatandaşların zorunlu olarak tabi tutulduğu Nafia askerliginden 3.5 yıl sonra dönen Baret ve ailesinin hikayesini anlatmaktadır. Askere giderken varlıklı bir aileye sahip olan Baret, dönüşünde ise bambaşka bir aile bulur. 1943 yılında uygulanan varlık vergisi ile Ermeni ailenin tüm birikimleri alınmış ve saygın babası işsiz ve beş parasız kalmıştır. O dönem varlık vergisini ödemeyen kişiler Aşkale'ye çalışma kampına gönderildiği için kitabın isminde Aşkale geçmektedir. Babası Aşkale'ye gitmediği için fakirleşen aile de baba tüm varlığını koruyamadığı için suçlanırken Baret ise 3.5 yıl sonra geldiği Istanbul'a ve bulduğu bu çok yeni ve farklı ortama uyum sağlamaya çalışır.
Yazarın anlatımı, cümleleri o kadar güçlü ki, okurken romanın geçtiği yerleri sanki görüyor yaşananların sanki içinde hissediyorsunuz kendinizi.
Zaven Biberyan'ın bu başyapıtını kesinlikle tavsiye ediyorum.