Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

266 syf.
8/10 puan verdi
Biraz argo bir giriş olacak ama "o nasıl bir öngörü arkadaş!" diyeceğim. Huxley bu romanı 1932'de yazmış yahu! Romanda Cesur Yeni Dünya'yı kurgulamış. Bu öyle bir dünya ki mutluluk ve tatmin üzerine dizayn edilmiştir. İstikrarlı bir toplum birinci önceliktir ve bunun için bir birinin tıpatıp aynı, düşünmeyen sorgulamayan, kritik etmeyen, endişe duymayan, üzülmeyen kısacası hissetmeyen bireyler üretilmektedir. Dolayısı bu yeni dünyada aile, bağlılık, sanat, edebiyat, felsefe hatta bilime dahi yer yoktur. Evet, toplum gerçekten mutludur. Çünkü bireyler hayatından memnun olması için şartlandırılarak üretilmiştir. Fakat, insani bir topluluktan ziyade robot toplumundan farksızdır. Dizayn edilmiş bu yeni dünyayı okurken ürpermekle birlikte günümüz dünyasından çok da farklı olmadığını düşündüğünüz noktalar farkediyorsunuz. Spoiler vermemek için detaya girmeyeceğim. Çok yakın (çok çok yakın) gelecekten sinyaller veriyor adeta. Hatta kitabı okumaya başladığım gün gördüğüm haberin linkini de bırakayım şuraya ilerihaber.org/icerik/bilim-in... (doğum olmadan dünyaya gelinmesini mümkün kılacak bir gelişmeden bahsediliyor) Sonuç olarak herkesin mutlu olduğu, tek düze, renksiz bir dünya mı ya da acının, kederin, heyacanın, endişenin, mutsuzluğun, mutluluğun olduğu fakat çeşitli, rengarenk bir dünya mı sorusunu sorduran keyifle okuduğum bir eserdi. Tavsiye ederim efenim, okuyunuz :) Not1: Yeni dünyadaki 10 önemli kişiden biri olan Batı Avrupa Dünya Denetçisi karakterinin ismi Mustafa Mond'dur. Ve karakterdeki "Mustafa" isminin Mustafa Kemal Atatürk'ten geldiği iddia edilmektedir. Not2: Romanın ismi (Brave New World), hikayenin içinde de geçen Shakespeare'in Fırtına isimli eserindeki bir sahneden alınmış ve Shakespeare zamanında "brave" kelimesi "güzel" anlamına geliyormuş. Yani aslında kitabın adının anlamı "Güzel Yeni Dünya" imiş.
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202160,1bin okunma
··
17,4bin görüntüleme
mithrandir21 okurunun profil resmi
Güzel inceleme, teşekkürler. Dikkat çeken bir başka konu ise hemen hemen her yorumlarınızı naçizane olarak bitirmeniz. :)
Simone okurunun profil resmi
çünkü hepsi naçizane :D ben teşekkür ederim Uğur Bey
Anıl okurunun profil resmi
Yeni bir üyenin bu tarz doyurucu, detaylı inceleme yaptığı pek az görülür. Elinize sağlık.
Simone okurunun profil resmi
Çok teşekkür ederim, zevkle yazıyorum naçizane :)
Dilek Çakır okurunun profil resmi
Sanırım kitabın sonunu okumadiniz. Orada mustafa mond imperial chemical industries Ltd. İn ilk başkanı olan sir Alfred mond'dan esinlenerek konulmuştur. Huxley onun middlesborough yakınlarında olan billingham'daki devasa fabrikasını cesur yeni Dünya'yı yazmaya başlamadan hemen önce gezmistir.
Lev Nikolayevich Myshkin okurunun profil resmi
youtu.be/qfzNQAgfsZA bu videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Çoğu anlatılan bugün yaşanıyor. Ve hedeflenen doğmadan insanları kusursuz kodlama.
Bu yorum görüntülenemiyor
graveth okurunun profil resmi
Brave New World ismini ilk defa Civilization V 'in ek paketi olarak görmüştüm. Sonradan bu kitabın isim kaynağı olduğunu düşündüm
Sükûnet okurunun profil resmi
Zaten koca çelişkiler var ilk 50 sayfada. Yeni dünya düzeni evet bu yönde doldurulmak isteniyor. Ve yeni dinler de ardınsıra gelmekte...
Dino okurunun profil resmi
Yazar öngörü degil kendi cemiyetinin plan ve projelerini uygulanacagi bir dünya yazmis. Bu projeler tek tek gerçeklestigi icin size öngörü gibi gelmis..
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.