Her maktul masum mudur?
2021 3. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2021 04:08
Bu “Her katil suçludur. Fakat her maktul masum mudur?” Yazarımız aslında bu cümleyle hem kitabının ana düşüncelerinden birine vurgu yapmış hem de konusu hakkında genel hatlarıyla ipucu vermiş diyebiliriz. Kitap, genç ve başarılı Başkomiser Sonay Taşer’in çözmesi gereken bir dizi cinayet ile karşı karşıya kalması çerçevesinde ilerliyor. Dili olmayan cesetler, aynı cesetlerin vücudundan çıkan edebi mesajlar, aralarında bulunan iğrenç bağlantılar... . Evet, bir katil hepimizin tüylerini ürpertir, cinayet olgusu herkesin toplumdan yok etmek istediği bir şeydir. Fakat öldürülen kişiler çocuk bedenlerine göz dikmiş bir pedofil, alkolik ve ailesinin yaşamını cehenneme çeviren bir baba, gelecekte potansiyel bir kadın katili olabilecek bir eski eş ve bir tacizci olduğunda katile eskisi gibi bakabilir miyiz? Kitap boyunca hep bunu sorguluyoruz aslında. . Kitabın konusu öyle bir “Türkiye gerçekleri” üzerine kurulu ki maktullerin hem psikolojik hem fiziksel şiddet potansiyelleri olması dolayısıyla insan ölmüş olmalarından asla rahatsız olmuyor. Aksine itiraf etmeliyim ki katil hiç bulunmasın istedim. Yer yer aynı boşluğa Sonay Başkomiser’in de düştüğünü görebiliyoruz. Çünkü hukuksal olarak sağlanamayan adalet, bir katil eli ile sağlanmaya başlamıştı. Fakat kitabın son sayfalarında bir soru işareti daha meydana geldi kafamda. Evet katil şimdiye kadar toplumdan arındırılması gereken kişilerin peşine düşmüştü, peki ya onun da gün gelip adaleti şaşarsa o zaman ne olacaktı? Bu sorunun ardından Sonay Başkomiser’in zor da olsa verdiği kararı çok doğru buldum çünkü adalet kavramı bireylerin eline inmemesi gereken çok hassas bir konuydu. . Kitabın bir diğer yanı son derece akıcı ve mantık hatalarından arındırılmış olmasıydı. Polisiye bir kitap yazmanın belki de en zor yanlarından biri mantık hatası yapma riskidir ve yazarımız bu işin üstesinden hakkıyla gelmişti. Ayrıca yaratmış olduğu karakterlerin hepsi kurguya renk katmıştı. Zaman zaman o gergin havayı dağıtan diyalogları okumak çok keyifliydi. Sonay’ın o güçlü kadın duruşunu ve zorlu hayatını okuyunca ona hayran kalmamak elde değildi. İlk polisiye kitap deneyimimi böyle bir kitapla yaşamış olduğum için çok şanslıyım. Kitaplığımda Sonay Komiser’in ( pardon, Sonay Başkomiser’in) maceralarına geniş bir yer açtım. Yeni maceralar gelene kadar sizi Sessiz’e davet ediyorum.
SessizElif Gümüş · 202084 okunma
·1 alıntı·