·354 syf.····Okunma: 07 Ocak 2021 23:15 Bosna‘nın yükseklerdeki köylerinden Sokoloviç’ten On yaşlarında esmer bir çocuk devşirilmek üzere İstanbul’a götürülür. Bu kişi doğduğu toprakları unutmayıp Vişegrad’a Drina ırmağına yıllar sonra köprü yaptıran Sokullu Mehmet Paşadır. 1961 Nobel Edebiyat ödüllü yazarın bu kitabı işte bu köprü etrafında yaklaşık 400 yıllık bir zaman dilimini anlatıyor bize.
“ Hayat anlaşılmaz bir mucizedir, boyuna harcanır, erir, buna rağmen yine dayanır, sürüp gider. Tıpkı Drina’nın üstündeki köprü gibi.” S:87
Seller, salgın hastalıklar, milliyetçi İsyanlar, isyanlar sonucu göçler ,bazen sevdalar... Yüzyıllar boyu tüm bu olaylar yaşanırken Drina köprüsüdür tek değişmeyen.
Roman boyunca onlarca insanın hikayesine tanık oluyoruz. Hayatının bir bölümünde bu köprü etrafındaki Vişegrad kasabasında yaşamış olan yazar oradaki halkların karşılaştıkları bir çok durumu, dışarıdan bir müdahale olmadığı sürece yüzyıllar boyu çeşitli ırk ve dinden insanların nasıl uyum içinde yaşadıklarını tarafsızlıkla anlatmış.
Okunmalı.