Kalbin köşküne kurulmuşsa nefs; insan da bir, hayvan da bir. Edep örtüsünü giymemişse beden; bahar da bir, hazan da bir. Haram lokmaya alışmışsa kursak; aç da bir, tok da bir. Haline şükrü unutmuşsa insan; az da bir, çok da bir. Merhamet elini tutmamışsa vicdan; zâlim de bir, mazlum da bir. Bildiği ile amel etmemişse dimağ; âlim de bir, câhil de bir. Samîmiyetten nasîbini almamışsa akıl; ākil de bir, mecnun da bir. Mânâya bakmayı bilmemişse göz; güzel de bir, çirkin de bir. Vermeye kudretsiz kalmışsa el; zengin de bir, fakir de bir. Ezandan huzursuz olmuşsa kulak; duyan da bir, sağır da bir. Allah aşkını tatmamışsa gönül; sevgi de bir, nefret de bir. Kulluğun önüne geçmişse kibr; şeytan da bir, melek de bir. Ve gaflet uykusuna dalmışsa ruh; hayat da bir, ölüm de.
Alıntı
📌 *Avret Yerleri ve Mahremiyet* 👉 *İslâm dini,* insanın şeref ve haysiyetini korumak için *avret ve mahremiyet* hususuna büyük önem vermiştir. Avret yerlerini örtmek, sadece bir edep meselesi değil, Allah Teâlâ’nın emridir. 👉 *Kur’ân-ı Kerîm’de* şöyle buyrulur: _“Ey Âdemoğulları! Size avret yerlerinizi örtecek elbise indirdik...”_ (A‘râf, 7/26) ❗ Mümin erkek ve kadın, Allah Teâlâ’nın *belirlediği ölçüler* içerisinde giyinmeli, avret yerlerini örtmeli ve başkalarının avretine bakmaktan sakınmalıdır. 👉 *Avret* , kişinin kendi cinsine ve karşı cinse göre farklılık gösterir. 🔹 *1.) Erkeklerin Erkeklere Karşı Avreti* 👉 Erkeğin erkeğe karşı avreti, göbek deliğinin altından başlayıp diz kapağının altına kadar olan bölgedir. Göbek deliği avret değil, diz kapağı avrettir. Bir erkeğin *avret yerlerini açması* haram olduğu gibi, başka bir erkeğin de bu bölgelere bakması haramdır. ❗ Top oynarken, yüzerken, hamamda bulunurken, gezerken veya başka herhangi bir durumda avret yerlerinin açık olması caiz değildir. 🔸 *2.) Erkeklerin Kadınlara Karşı Avreti* 👉 Erkeğin kadınlara karşı avreti de, erkeğin erkeğe karşı avreti gibidir. Buna göre bir kadın, şehvet bulunmadığı takdirde erkeğin göbek ile diz kapağı arasındaki bölge dışında kalan yerlerine bakabilir. *Ancak şehvet* bulunursa veya şehvetten korkulursa bakması caiz olmaz. 🔹 *3.) Kadınların Erkeklere Karşı Avreti* 👉 Kadının yabancı *(namahrem)* erkeklere karşı avreti, yüzü ve elleri hariç bütün bedenidir. Genç kadının, şehvet fitnesi sebebiyle yüzünü örtmesi vaciptir. ❗Kadının kayınbiraderi, amca oğulları, dayı, hala ve teyze *oğulları* gibi kişiler de namahremdir. Özellikle bunlara karşı mahremiyet ölçülerine ve tesettürene dikkat etmesi gerekir.
Din İslam
Etimoloji Defteri
Mücellit Nedir ?
Gönül yıkana uyku haram olmalıydı, gönlü yıkılana değil.
Haramda huzur ararsan huzur sana haram olur...
Akşamı kıldım, iki sayfa Kur’an’ımı da (Meâric Suresi) okudum. Yatacak yerim, yiyecek rızkım da var. Çayım da demleniyor. Okuyacak bi dünya kitabım da var… Afiyetteyim Elhamdülillah… Bir de hasbihal edeceğim refikam olsa iyiydi ama yapacak bir şey yok. Bu durumda benden daha mesud’u cennettedir 😂 Şunu alamadım, bunu satamadım, şuraya gidemedim, onu giyemedim, bundan yiyemedim derdim yok. Bugün bulduğumu bugün yerim, yarına Allah Kerim… Uzun emellerin peşinde koşmak insanı yıpratır… Hırsa kapılmak insanı yoldan çıkarır… Mütevazı yaşayan huzurlu olur… Kimseyle yarışmıyorum. Kendi hayatımı Allah’ın istediği şekilde ve takdir ettiği şekilde yaşıyorum… Gelenin, nerden geldiğini, kimden geldiğini ve neden geldiğini biliyorum. Namazını kılmamışsan, Kur’an’a dokunmamışsan, yediğin helal değilse ne anladın bu yaşamaktan? Bunun hesabı yok mu sanıyorsun? Ölüm var ve ölümün olduğu yerde ahiretten daha ciddi ne olabilir?
1000Kitap
Bu siniri atamıyorum işte içimden
Kendime yaptığım şeyler için üzülüyorum sadece.Karaktersiz biri için kendini heba etmeye gerek yok.Bir kızın adım atması hiç mantıklı değil gelecek olan öyle bir gelir ki.Utangac zannettigim kişi başkalarıyla çok güzel kırıtıp yazıyor bana gelince tık yok.Sadece oyun eğlence işi.Evimin önüne gelip hıyar gibi kornaya basmayı iyi biliyor ama.Hakkim haram zıkkım olsun fazla birşey demicem.İnşallah benden beter olur yıllarca bir salak için üzülür hatta o ben olsam keşke kaybetti çoktan.Kac tane gerizekalı adama yazdım o sanıp hepsi onun yüzünden ben bu saçmalıkları haketmedim.
Helal üzüntü haram mutluluktan daha üstündür. Sonsuzluk, helalin gözyaşında gizlidir; haramın kahkahası ise bir anlıktır. ___ /Güven Taşdemir
1000Kitap