Bugün tanrıya inanmamak çok kolay çünkü inançsızlığın bir bedeli yok
İnsanların besteledikleri müzik de kainatın bu ilahi melodisinin bir yankısı olmalıydı ; etten kemikten bestecilerin fikirlerini ve kaprislerini yansıtmanın ne lüzumu vardı.
Reklam
"Sosyal bir güvenlik ağı ve bir nebze ekonomik eşitlik yoksa özgürlüğün de bir anlamı yoktur."
Aynı tanrıya inanmayan veya aynı krala ittat etmeyen insanlar seve seve aynı parayı kullanıyorlar...
Maymun ve muz..
“Bir maymunu, ölümden sonra gideceği maymun cennetindeki sınırsız muzla kandırarak elindeki muzu vermeye asla ikna edemezsiniz.”
Bilişsel Devrimin arifesinde, dedikodu Homo sapiens,in daha büyük ve daha istikrarlı gruplar kurabilmesini sağladı.
Reklam
Bir maymunu, ölümden sonra gideceği maymun cennetindeki sınırsız muzla kandırarak elindeki muzu vermeye asla ikna edemezsiniz.
Homo sapiens her şeyden önce sosyal bir hayvandır, sosyal işbirliği hayatta kalma ve üreme için kritik öneme sahiptir.
Homo sapiens dünyayı,her şeyden önce kendine özgü dili sayesinde fethetti.
Sapıens,in başarısının sırrı neydi,? Birbirinden çok uzak ve ekolojik olarak çok farklı yerlere bu kadar hızla yerleşmeyi nasıl başardı?
Reklam
Neandertaller genellikle kaba saba ve aptal " mağara insanları " olarak karikatürize edilirler, fakat yakın tarihi bulgular bu imajı değiştirmiştir.
Biz modern insanlar güç karşılığında anlamdan vazgeçtik, doğru; ancak sözümüzü tutmakla sorumlu olduğumuz bir muhatabımız yok esasında. Modern sözleşmenin bedelini ödemeden tüm faydalarından yararlanabilecek kadar akıllı olduğumuzu varsayıyoruz.
Tekil olarak bilim insanları ve rahipler hakikate çok kıymet veriyor olabilirler ama toplumsal kurum olarak bilim ve din, düzen ve gücü hakikate tercih eder. Tam da bu yüzden gayet iyi dost olabilir. Hakikat yolundaki tavizsiz arayış ruhani bir yolculuktur, dini ve bilimsel kurumların sınırlarında sürdürülemez. Dahası modern tarihi, bilimle din arasında, özellikle de tek bir din, yani hümanizm arasında yapılmış bir sözleşme süreci olarak görmek daha doğru olacaktır.
Ne istediğini bilmeyen,tatminsiz ve sorumsuz tanrılardan da tehlikeli bir şey olabilir mi?
Sayfa 410Kitabı okudu
Ünlü ve muhtemelen uydurma bir anekdot Nobel ödüllü Anatole France'la güzeller güzeli yetenekli dansçı İsadora Duncan'ın 1923'teki buluşmasını anlatır. O dönemdeki popüler insan ırkının ıslahı hareketini tartışırken Duncan "benim güzelliğim ve senin zekana sahip bir çocuk düşünsene!" dediğinde France yanıtlar "tabii, ama ya benim güzelliğim ve senin zekanı alırsa ne olur bir düşünsene!"
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.