Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Heredot

Bu uzun savaş (1. Dünya savaşı) Türkiye’nin sadece topraklarını, Suriye, Lübnan, Filistin, Irak gibi verimli bölgelerini değil, savaşçı ve üretici bir asker neslini de kaybetmesine neden oldu. Şehitler arasında, İstanbul’daki liselerin ve darülfünunun boşalan sıralarından silahlarına alınan okumuş gençlik de vardı. Şark ve Garp kültürüne sahip bu şehir kuşakla gelişmekte olan bir ülkenin geleceği de mahvolmuştu.
Reklam
1922’de Mudanya mütarekesinde Türk ordusu nereye girmişse oralar elde kaldı. Lozan’da toprak bıraktığımız doğru değildir istibdat ettiğimiz, yani kurtardığımız bütün memleket parçaları Lozan’da elde kaldı.
Lozan Antlaşması bir zaferdir. Birinci Dünya Savaşı ndan sonraki anlaşmalar içinde, tarafların egemenlik ve eşit şartlar altında müzakere ettikleri ve Türkiye’nin ileri sürdüğü tezlerin başta İngiltere olmak üzere itilaf devletleri ince kabul edildiği bir antlaşmadır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Türkiye’de maden çıkarabilirsiniz ama bunun şartları lozan anlaşması ile sınırlı değil, doğrudan doğruya memleketin ziraati, fauna (hayvan) ve florası (bitki örtüsü), tabii coğrafyası ve su kaynakları ile ilgilidir.
Lozan’ın gizli maddesi yoktur; böyle asılsız bir şeyi konuşmak bile gereksizdir.
Reklam
Lozan görüşmeleri sırasında İsmet paşanın cevabı “Biz buraya Mudanya’dan geldik.”
Ancak şurası bir gerçek: Çanakkale tam da Mehmed Akif'in söylediği gibiydi: "Bedr'in aslanları ancak bu kadar şanlı idi" yazmıştı. Cesurca ve (heretique) sapkın bir ifade. Süleyman Nazif'in "Allah'ın şairleri de vardır" diyerek Akif'i yüceltmesine neden olan mısra budur. Akif, oraya gitmişti, biliyordu. Savaşı gören, gözleyen samimi bir mümin, donanımlı bir Müslüman idi...
Sakarya Meydan Muharebesi 22 gün ve 22 gece sürecek, yani 23 Ağustos 1921’de başlayıp 13 Eylül 1921’de bitecektir
Maalesef genç nesiller iyi tarih öğrenemediler. Bunda başlıca sebep, halka yönelik bir edebiyatın ve kuvvetli tarihçilerin bulunmamasıdır.
Geldikleri gibi giderler” rastgele, hınçla söylenmiş bir söz değildir. Benzer bir sözü, İzmir’in işgali sırasında General Metaksas da Venizelos’a söyledi: “ Türklerin ordularını yok oldu zannediyorsunuz. Bir sabah karşınızda buluverirsiniz
Reklam
Faber est suae quisque fortunae / herkes kendi kaderinin mimarıdır.
Çanakkale Boğazından geçme fikri İngiltere’nin bahriye nazırı Winston Churchill’e aittir. Nitekim Churchill’in elinde muhteşem bir donanma vardı ve çok rahat bir şekilde geçebileceğini düşünüyordu.
Kazım Karabekir Paşa, doğu cephesindeyken savaşta öksüz ve yetim kalmış Türk ve Ermeni çocuklara sahip çıkmıştı. Gürbüz Çocuklar Ordusu Teşkilatı’nı kurup, sahipsiz çocukları açlık ve sefaletten kurtararak meslek sahibi olmalarını sağlamıştı. Bu yüzden kendisine “ Yetimler Babası” denilmişti. “
624 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.