En faziletli tilavet namaz içindeki tilavettir. İmam Şafii ve başka alimler namazda kıyamı uzatmanın, secde ve öteki rükunları uzatmaktan eftal olduğunu söylemişlerdir. Namaz dışındaki en faziletli tilavet de gece tilavetidir. Gecenin ikinci yarısı ilk yarısından eftaldir. Akşam ve yatsı namazları arasındaki tilavet de faziletlidir. Gündüz tilavetine gelince sabah namazından sonra okunan tilavet daha faziletlidir. Tilavet için kerahet vakti yoktur. S:53
Tesbih ve dualarını tamamlayınca başını secdeden kaldırır nokta Selam vermesi gerekir mi gerekmez mi? Bu hususta İmam şafii'nin meşhur iki kavli var. Ancak ulemamızın tercih ettiği en sahih kabile göre Selam gereklidir. Çünkü secde Tahrim tekbiri gerektiren bir ibadet olmakla cenaze namazına benzer. S:52
Reklam
Tilavet secdesi yapacak kimse ayakta ise, Tahrim tekbirini kıyamda alır. Secdeye giderken de ikinci bir tekbir getirir nokta oturuyorsa birçok ulema cemaatine göre ayağa kalkarak secdesini yapar. Büyük ulemamızdan güveni, kadı Hüseyin nokta tetiğime kitabının sahibi ve imam Şafii bu kavli tercih etmişlerdir. S:50
Sefer esnasında bineğe binmiş iken secde ayeti okuyan kimse secdesini işaretle yapar nokta Şafii, Malik, Ebu Hanife, Ebu Yusuf, Muhammed, Ahmet, züfer Davut ve birçok ulemanın mezhebi böyledir. S:48
Sefih ve cahil kimseye karşılık vermeyip sükut etmek, ona cevap vermekten daha hayırlıdır.. İmam-ı Şâfiî (r.ah)
İmam eş-Şafii rahimehullah şöyle der: "Din ehlinden birisinin başına bir şey geldiğinde muhakkak Allah'ın kitabında ona yol gösterecek bir delil vardır. "
Reklam
155-“Sizi kesinlikle sınayacağız” size hallerinizi deneyen, belaya sabrediyor musunuz ve kazaya razı oluyor musunuz diye sizi imtihan eden biri gibi sınayacağız. “Biraz korkudan biraz da açlıktan” yani bunlardan az bir miktar demektir, bunun azlığı; onlara hafiflik vermek ve rahmetinin onlardan ayrılmayacağını göstermek için esirgediği şeye nisbetle az olmasındandır, ya da kendilerine inat edenlerin ahirette başlarına geleceklere nispetle az olmasındandır. Bunu haber vermesi de kendilerini bunlara hazırlamaları içindir. “Ve naksın minel emval (biraz da mallardan, canlardan ve mahsullerden eksiltme ile)” bu da şey'e ya da havfe atıftır. İmam Şafii radıyallahu teala anh'ten şöyle dediği rivayet edilmiştir: Korku Allah korkusudur, açlık ramazan orucudur, mallardan eksiltme de sadakalar ve zekatlardır. Canlardan eksiltme de hastalıklardır, mahsullerden de evlatların ölümüdür. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'den de şöyle dediği rivayet edilmiştir: Bir kulun çocuğu öldüğü zaman Allah Teala meleklere: Kulumun çocuğunun ruhunu mu aldınız, der? Onlar da: Evet, derler. Onun ciğer paresini mi aldınız, der? Onlar da: Evet, derler. Allah Teala: Kulum ne dedi, der? Onlar da: Sana hamd etti ve inna lillah okudu, derler. Allah Teala da: Kulum için cennette bir ev yapın ve ona hamd evi adını koyun, der. “Sabredenleri müjdele”.
Sayfa 222 - Bakara/155.ayet tefsiri
Biz, bizden öncekilerin Allah'ın kitabını muhafaza ettikleri gibi muhafaza edenlerdeniz. Biz, İslam sancağını dik tutanlar gibi sancağı zirveye taşıyanlardanız. Dini yayan kimseler gibi daveti yapanlardanız. Ey İslam kardeşim! Biz, Allah'ın askerlerinden bir askeriz. Biz, Filistin'de Müslüman kardeşlerdeniz. Şiarımız ise şudur: Gayemiz; Allah, önderimiz; Resulullah; düsturumuz (anayasamız); Kur'an, yolumuz; cihad, en yüce temennimiz; Allah yolunda şehadettir. Biz, Şafii mezhebinin imamı, İmam Şafii'nin özlem duyduğu topraklardayız.
Fakihlerin İmâm'ı Muhammed Bin İdrîs Şâfi'î (rahimehullah) dedi ki: "İnsânları yönetmek hayvanları yönetmekten daha zordur."
Sayfa 207
İmam Şâfiî Rh dedi ki: İnsanlar, cehalete ve ihtilafa ancak arapçayı bıraktıkları zaman düştüler.
Reklam
DUT YAPRAĞI
İmam-ı Şafii Rahmetullahi Aleyh'e: “- Allah Teâlâ'nın varlığına delilin nedir?” Diye sorduklarında: "- Dut yaprağıdır!" demiş. “- Çünkü aynı yaprağı koyun yer, süt yapar; arı yer, bal yapar; geyik yer, misk yapar; tırtıl yer, ipek yapar. Tadı, rengi, kokusu ve maddesi bir olan şeyden bu kadar farklı güzellikleri yaratmak ancak Allah Teâlâ'ya mahsustur.
Şafii mezhebinin ünlülerinden İmam Nevevi de kaynaklarında işlemiştir. Nevevi'nin verdiği özet bilgi şöyle: Bir erkek, zina sonucu doğan kızıyla evlenebilir; yalnız mekruhtur/iyi bir şey değildir.
Sayfa 246Kitabı okudu
İmam Şafii'ye Göre,İnsan Zinadan Olan Kızıyla Evlenebilir!
İmam Şafıi'nin de garip görüşleri vardır. Kendisi, "Bir erkek bir kadınla zina yaparsa bu durum da erkek evli olmamalı. Çünkü evli ise Şafiilikte cezası taşlanarak infazdır!" diyor ve "Ondan bir kız çocuğu dünyaya gelse, bu kız büyüdüğünde zinakar olan babası onunla evlenebilir!" diyor. Bu aynı zamanda İmam Malik'in de görüşüdür.
Sayfa 245Kitabı okudu
İmam Şafiî hazretleri rahimehullah bu konuda şu beyitleri söylemiştir: Otlayan hayvanların arasına inciler saçar mıyım? Saçılmış incileri bir koyun çobanı için dizer miyim? Cahillere bir ilim öğreten onu zayi etmiş olur, Hak edenlere ilim öğretmeyen de zulmetmiş olur.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.