56 syf.
·
Puan vermedi
En Talihsiz Kral
Sophokles’in yazdığı en önemli Yunan tragedya eseridir. Mesele Laios ile İokaste çiftinin evliliği ile başlar. Çift çocuk sahibi olamayınca Apollon’a gider. Apollon onlara bir çocukları olacağını fakat günün birinde babasını öldürüp annesiyle evleneceğini anlatır. Bir süre sonra çocuk doğar. Ailesini onun ayaklarını bağlatarak bir dağ başına atarlar. Çobanın biri çocuğu görür ve kurtarır. Çocuğa “ayağı incinmiş”anlamına gelen Oidipus adını verir.Oidipus gün geçtikçe olgunlaşmış ve büyümüş. Günün birinde kavga esnasında Oidipus’a uydurma evlat denilince Oidipus iyice şüphelenerek bir kahire gider. Oidipus hayatı ile ilgili gerçeği öğrenmiş fakat kahin anne ve babasının kim olduğunu söylememiş. Oidipus bulunduğu şehri terk etmek üzere yola çıkar. Yolda bir tartışmadan ötürü öz babası yani kral Laiso’u öldürür. Bu olaydan sonra kralın yerine geçerek annesiyle evlenir. Annesinden çocukları olur. Tanrılar bu duruma sinirlenerek Oidipus’a lanetlerini gönderirler. Bu lanetten kurtulmanın tek yolu Laiso’un intikamını almaktır. Ama Oidipus yıllar önce öldürdüğü kişinin Laios olduğunu bilmez. Kahinlere çağırarak onlara danışır. Kahinler Laios’u kendisinin öldürdüğünü , onun oğlu olduğunu söyleyince Oidipus çıldırır. Hem annesi hem de eşi olan İokaste dayanamaz intihar eder. Oidipus kendisine ceza olarak olarak gözlerini kör eder. Kitapta asıl anlatılmak istenen ise yazgı sorununu belirtmektir .
Kral Oidipus
Kral OidipusSophokles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20198,7bin okunma
111 syf.
5/10 puan verdi
Sevgi insanı yanlışa sürüklemez.
Nobel edebiyat ödülü almış bir yazarın kaleminden çıkmış olan Iokaste bir çırpıda okunacak bir kitap olup, dili ve içeriği bakımından sade ama konu bakımından özgünlüğü bulunmayan sanki yazar herhangi bir kitaptan( bence suç ve ceza :) ), olaydan veya duyduğu bir durumdan etkilenmişte eline kalemi alıp alelacele yazmış gibi bir hissiyat yaratıyor okuyucuda. Özenle işlenmiş bir kurgusu ya da olay örgüsü veyahut bir mesaj verme gibi bir kaygısı yok. Duygu durumlarını işleyiş bakımından okuyucuya bunu güzel bir şekilde aktarmış lakin yine de yer yer bazı duygu durumlarında eksiklik veya kopukluk hissettiriyor. Kitabın ismi ile bağlantı kurmaya çalıştım lakin bulamadım ama Iokaste mitolojisiyle ilgili bir araştırmaya ittiğini söyleyebilirim. Kitapta ana karakterimiz helenin ne yapacağını kestiremiyorsunuz hatta hiç beklemediğim veya tahminlerde bulunamayacağız bir sona hazırlıklı olun ben bir aşk romanı okumayı beklerken vicdan azabından bitap düşen roman kahramanımızın ızdırabını okuduk suç ve ceza kitabından raskolnikov'un kız versiyonu gibi hissiyat uyandırdı bende :) Yazarın okuduğum ilk kitabıydı. Yazım dili bana çok basit gelse de yazarın diğer kitaplarını okumak , yazım dilini anlamam için bir şans daha tanımak isteyeceğim bir yazardır kendisi. Keyifli okumalar :)
Iokaste
Iokaste
Anatole France
Anatole France
Iokaste
IokasteAnatole France · Üç Nokta Yayınları · 2022113 okunma
Reklam
"Önceden uyarılmış bir insan iki insanın gücüne sahiptir."
Sayfa 75 - Üç nokta yayınlarıKitabı okudu
"Zekâ ve acı arasında çok sıkı bir bağ vardır,en zeki canlılar,en fazla acıyı çekmeye muktedir olanlardır."
Sayfa 6 - Üç nokta yayınlarıKitabı okudu
üç nokta yayınları kapanıyormuş :(
Iokaste
Iokaste
Arafın Ruhları
Arafın Ruhları
okuma fırsatı bulabildiğim şu birbirinden güzel iki kitabı bize kazandırdıkları için teşekkür ederim 🫡
oidipus
Phikion Dağı'nda yaşayan Sphinks, oradan geçen her Thebailiye Üç Musalardan öğrendiği bilmeceyi soruyor ve bilemeyenleri boğazlıyor, sonra parçalayıp midesine indiriyordu: "Tek bir sese sahip, bazen iki, bazen üç, bazen de dört ayağı olan ve dört ayaklıyken en zayıf halinde bulunan yaratığı" soruyordu. O güne kadar bilmeceyi çözemeyen talihsizler arasında İokaste'nin yeğeni Haimon da vardı; Sphinks yüzünden adı haimon yani "kanlı" ya çıkmıştı. Laios cinayetinin hemen ardından Thebai'ye gitmekte olan Oidipus cevabı bildi. "İnsan," yanıtını verdi, "çünkü bebekliğinde dört ayağının üzerinde emekliyor, gençliğinde iki ayağının üzerine dimdik duruyor, ihtiyarlayınca da bastona dayanıyor." Mahcup olan Sphinks kendini Phikion Dağı'ndan attı, aşağıdaki vadiye düşüp paramparça oldu. Bunun üzerine minnet dolu Thebaililer Oidipus'u kralları ilan edip, annesi olduğunu bilmedikleri İokaste'yle evlendirdiler.
Sayfa 465
Reklam
"Acı güzelliktir," diye ekledi. "Richet şöyle der: 'Zekâ ve acı arasında çok sıkı bir bağ vardır, en zeki canlılar, en fazla acıyı çekmeye muktedir olanlardır.'
Duygu her şeydir. Size onların burun kıvırarak acıyı küçümseyen aptallar olduğunu söylersem, Stoacılar hakkında kesin ve yeterli bir görüş kazanmış olursunuz.
76 syf.
9/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Theabi üçlemesi
Yunan tragedyasının en ünlü örneklerinden Thebai üçlemesi olarak geçen kitabın sonucusu ise Antigone... Oidipus kendi annesiyle (İokaste) evlendiğini öğrenince kendini kör eder. Annesi lokaste ise intihar ederek yaşamına son verir. Krallık bundan sonraki süreçte İokaste ve Oidipus'un dört çocuğu arasında sırayla yönetilecektir. (İki erkek iki kız) Ancak iki erkek kardeş arasına anlaşmazlık girince Thebai surları önünde düello yaparlar ve ikisinin birden yaşamı son bulur. Bu yüzden tahta geçen isim Kreon olur. Kreon kral olduktan sonra ölen kardeşlerden birini kahraman diğerini hain ilan eder ve bu sıfatlara laik olarak gömülmelerini ister. Fakat kız kardeş Antigone, buna karşı çıkar ve gizlice onurlandırarak gömer. Bunu farkeden Kreon, Antigone' yi diri bir şekilde mezara koyar. Fakat Kreon'un oğlu Haimon Antigone'la nişanlıdır ve eğer Antigone'a bir zarar verilirse kendisini de öldüreceğini öne sürerek şantaj şantaj yapar. Nişanlısına zarar gelsin istemeyen Haimon Antigone'nin kendini asması üzerine dayanamayarak intihar eder. Oğlunun intihar haberini alan Kreon'un eşi Euridyeke de intihar eder. Uğursuzluk silsilesi.. Herkesin ölümüyle biten bir son. Üzerine yazılmış incelemeler ve çözümlemeler kitaptan çok daha uzun olsa da kadim bilgiler satır aralarından zihnimizin duvarlarına çarpıyor. Kısacası bir solukta okuduğum bu üçlemeyi herkese öneriyorum. İyi okumlar...
Antigone
AntigoneSophokles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20224,679 okunma
56 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Tragedyanın bütün ağırlığı Oidipus'un omuzlarına yüklenir. Bununla beraber, ikinci, üçüncü planda kalan kişilerin karakterleri de iyice belirtilmiştir. İokaste ile Kreon, hele o zehir gibi acı sözler söyleyen Teiresias gerçekten unutulamayacak insan örnekleridir. Koro eserin en ehemmiyetli unsurlarından biri olarak tragedyaya derin manasını kazandırır. Başlı başına bir varlıknr; ölçülü, ihtiyatlı, ağırbaşlı, duygulu sözleriyle gönüllere ferahlık verir, gün görmüş, hayatı anlamış insanların büyük tecrübesini dile getirir. Başta da söylediğimiz gibi, Kral Oidipus, Yunan tragedya sanatının en olgun örneklerinden biridir. Aristoteles bu sanann esaslarını bilhassa Sophokles 'in eserlerine dayanarak belirtmiştir.
Kral Oidipus
Kral OidipusSophokles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20198,7bin okunma
Reklam
Hiç şüphesiz karısına aşıktı ve ona sahip olmaktan ötürü hoşnuttu, aşkı çiseleyen yağmur gibiydi; işletilmeyen, görülmeyen, durmak bilmeyen, insanın içine işleyen ve üşüten bir yağmur.
275 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.