232 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Fatih Ünal/ Ruslar Bizansın Peşinde. İstanbul Rus Arkeoloji Enstitüsü ( 1894- 1914) Fatih Ünal, 1968'de Kayseri'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kayseri'de tamamladıktan sonra, lisans, yüksek lisans ve doktorasını İstanbul Üniversitesi tarih bölümünde yaptı. TDAV aracılığıyla 1995-1997 tarihleri arasında Kazakistan'da bulundu
Ruslar Bizansın Peşinde
Ruslar Bizansın PeşindeFatih Ünal · İlgi Kültür Sanat Yayınları · 20161 okunma
Bugünkü Kazakistan'ın güneyindeki Otrar şehrinde doğan ve birçok alanda eser veren Farabi ideal devletin nasıl olmasına ilişkin önemli bir kitap yazmıştı ve kitabında düşünürleri kullanmayı bilmeyen bir toplumun suçu ancak kendisinde araması gerektiğini vurgulamıştı.
Reklam
Tieh-fulardan Liu Hu, 318 yılında Shuo-fang'ı ele geçirdi ve batı boylarında tedirginlik yaratmaya başladı. T'o-pa Yü-lü karşı bir atakla Liu Hu'yu ağır bir yenilgiye uğrattı. Liu Hu bir atla yalnız başına kaçmak zorunda kaldı. Bu esnada Tabgaç hâkimiyeti bir milyon süvari ile birlikte günümüzdeki Kazakistan topraklarından Wu-chi'nin batı bölümüne kadar yayılmıştı. Ayrıca bu dönemde güneydoğuda bulunan Liu ailesi ve kuzeydoğuda bulunan Hsien-pilerin Ho-lan boyu ile evlilik ittifakları başladı.
Eski Türk anayurdunun Batı kısmını oluşturan bugünkü Kazakistan bölgesinde yaşayan İskitlerin, şu ana kadar yapılan araştırmalar ve kazılar sonunda Türk kültürüne mensup bir topluluk olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca İranlı yazar Firdevsi'nin "Şehname"sinde anlattığı İran-Turan harplerinin Turan cephesini İskitlerin oluşturduğu, Alp Er Tunga komutasında büyük zaferler kazandığı kaydedilmiştir. Buna ilaveten, eski Yunan tarihçisi Herodotos'un tarihinde belirttiği gibi, İskitler Türk kültür bölgesinde yaşamış Turani bir kavim idi. Nitekim, İskit mezarlarında bulunan sanat eserleri ve diğer eşyalar tamamen Hunların ve Göktürklerin sanat eserlerine ve eşyalarına benzemektedir. İskitlerle ilgili sanat eserlerinin büyük kısmı bugün Kazakistan Cumhuriyeti'nin müzelerinde bulunmaktadır. M.Ö. 7. yüzyıl ile M.S. 2. yüzyıl arasında yaşayan İskitler, Azerbaycan'a, Anadolu'ya ve Afganistan'a ilk giden Türk kavmi olarak da bilinmektedir.
Sayfa 32 - KESİT YAYINLARIKitabı okudu
·
Puan vermedi
Gün Uzar Yüzyıl Olur'u okuma atölyesi programı nedeniyle ilk okumamdan yaklaşık 30 yıl sonra tekrar okudum.Bu kitabın ve diğer Cem Yayınevi kitaplarının ayrı bir yeri vardır bende.Öğrenci harçlığımdan arttırdıklarımla bilmem kaç ay taksitle aldığım bu 20-30 kitap şu an 3000 kitap civarı kitap barındıran kitaplığımın temelini oluşturur.Benim
Gün Uzar Yüzyıl Olur
Gün Uzar Yüzyıl OlurCengiz Aytmatov · Cem Yayınevi · 198248,2bin okunma
Don, Özü (Dinyeper) ve Aksu (Buğ) boylarında yaşayan, yaşam ve usulleri Tatarları andıran Hristiyan Ortodoks topluluklara Osmanlılar "Kazak" diyorlardı. Bu kelime "kaçak" kelimesinden bozma olup bu toplulukların kuzeyde geçerli vergi ve toprak rejiminden kaçıp güneydeki bozkırlara geldiklerini belirtir. Son zamanlarda Kazakistan Kazakları ile karışmasınlar diye Türkçede Kozak (İngilizce "Cossack" kelimesinden) deme usulü yaygınlaşmıştır. İdarecileri yine Türkçe "ataman" kelimesinden bozma hetman unvanına sahiptiler. Don Nehri civarında Rusça konuşan Kazaklar (Barabaş) ile Özü Nehri tarafındaki Ukraynaca konuşan Kazaklar (Sarıkamış/Karındaş) şeklinde kabaca ikiye ayrılırlar. Sarıkamış Kazakları adlarını Özü ve Aksu deltasında oluşan bataklıklara Osmanlıların Sarıkamış/Sarı Su demelerinden almışlardı. Zaporog Kazakları (Özü Çağlayanları'nın ötesinde/altında yaşayan Kazaklar) da bu grup içinde özerk yapıya sahip olup civardaki Potkal adasından dolayı Potkalı adıyla da bilinmekteydiler; idarecilerine küçük ataman (Kiş atamanı) denirdi.
Sayfa 24 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.