Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
156 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Öncelikle 1992'de basılıp Mafya'nın Hizmetçisi, Sevimli Odun ya da her ne haltsa kitaplar tekrar tekrar basılırken başka bir baskı yapamamamış bu kitapla nasıl tanıştığımızdan bahsetmek isterim. Devlet hastanelerinin birinde bir yakınımı ziyarete gitmiştim. Hasta çoktan uyumuş. Etrafında akrabalar... Haliyle dedikodu, boş muhabbet tavan
Kıbrıs Türk Şiiri
Kıbrıs Türk ŞiiriZübeyir Yılmaz · Milli Eğitim Basımevi · 19925 okunma
Kıbrıs Türk Şiiri, Zübeyir Yılmaz- Ramazan Okumuş
Merdivenler Rüyalarım giren Hülyalarımı saran Işıkları pırıl pırıl yanan Bir aleme ulaşmak Sokaklarında dolaşmak Parklarında gezmektir gayem Hem Öldükten sonra da Yaşarım belki... Siz söyleyiniz beni sevenler Ulaştırır mı beni bu gayeme şu merdivenler? Pembe Marmara(1925-1984)
Reklam
Kıbrıs Türk Şiiri, Zübeyir Yılmaz- Ramazan Okumuş
Ölürsem dostlarım ağlayacaklar Gözyaşı bu yoldan kimi çevirdi? Bilmem ki bu gelip gitmekte ne var? Ölüm beni değil dağlar devirdi Gözyaşı bu yoldan kimi çevirdi? (...) Mevsimler değişir yaz olur, bahar Elbet güneş doğar ben olmasam da Hiç telaş etmeyin komşular, dostlar Dünya yine kalır ben kalmasam da Elbet güneş doğar ben olmasam da... Pembe Marmara(1925-1984)
Kıbrıs Türk Şiiri, Zübeyir Yılmaz-Ramazan Okumuş
Birinci dönem şairleri divan tarzı şiirler yazmışlardır. (...) İkinci ve üçüncü dönem Kıbrıs Türk şairleri şiirlerinde serbest vezni kullanmışlar; heceyle yazılan şiirler oldukça azdır. Bu dönemlerde yazılan şiirlerin temaları "milli" dir. Ana vatana bağlılık, kahramanlık ve hürriyet mücadelesi vb. duygular şiirlere hakimdir. Dördüncü dönem şairleri ise yine şiirlerinde serbest vezni kullanmışlardır. Şiirlerin konusu ise tamamen değişmiştir. "Milli" lik yerime evrensellik ve hümanizm şiire hakim olmuştur. Anavatana bağlılık, kahramanlık, tarihi değerler gibi konular artık şiirlerde işlenmez olmuştur. Zaten son dönem şairleri şiirlerini "eskiye reaksiyon" şeklinde geliştirmişlerdir. Dolayısıyla milliyetçiliğin yerini evrensellik almıştır.
Kıbrıs Türk Şiiri, Zübeyir Yılmaz- Ramazan Okumuş
Kıbrıs'ta gelişen Türk şiirini aşağıdaki bölümler halinde inceleyeceğiz. Bu dönemleri birer mihenk taşı kabul etmemizin sebebi, sosyal olayların Kıbrıs Türk edebiyatında etkili olmasıdır. Bu dönemleri şöyle sıraladık: 1) 1571-1930 Osmanlı İdaresi ve İngiliz sömürge statüsünün başladığı dönem. 2)1930-1960 İngiliz sömürge idaresi dönemi. 3)1960-1974 kısa süreli Kıbrıs Cumhuriyeti ilanından Türk barış hareketine kadar olan dönem. 4)1974'den zamanımıza kadar olan dönem. [Zamanımız dediği 1992]