Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

100 Soruda Anayasanın Anlamı

Mümtaz Soysal

100 Soruda Anayasanın Anlamı Gönderileri

100 Soruda Anayasanın Anlamı kitaplarını, 100 Soruda Anayasanın Anlamı sözleri ve alıntılarını, 100 Soruda Anayasanın Anlamı yazarlarını, 100 Soruda Anayasanın Anlamı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Anayasalarda özellikle haklar ve özgürlüklere ilişkin ilkeler ne kadar çok benimsenmişse, toplumda bunlara sahip çıkan ve bunlar değiştirildiği zaman tepki gösterebilen kişilerin sayısı ne kadar kabarıksa, rastgele değişiklik yoluna gitmek de o ölçüde güçleşir.
Düşüncelerin açıklanmasını sınırlamak, düşünce özgürlüğünün yalnızca “sınırlanması” değil, özüyle birlikte “ortadan kaldırılması” demek olur: düşünce özgürlüğü, “özgürlük”le “özgürlüğün özü” arasında ayrım yapılmasına olanak tanımayacak kadar bir bütünlük taşıyor. Düşünce ya vardır, ya yoktur: “bazı düşünceler açıklanabilir, bazıları açıklanamaz” dediğiniz andan itibaren düşünce özgürlüğünü özüyle birlikte ortadan kaldırmış olursunuz.
Sayfa 146
Reklam
Haklar ve özgürlükler, genellikle yavaş yavaş, törpülene törpülene kemirilir. Bunların zedelenişine ses çıkarılmazsa, her sınırlama karşısında gerekli tepki gösterilmezse, sessizlik ve tepkisizlik hakların ve özgürlüklerin yitirilmesine katlanış anlamına gelir; daha sonraki adımları cesaretlendirir.
Sayfa 114
Dikkat edilecek olursa, anayasalarda kendi çıkarlarına değişiklik yapmak isteyen güçler, bunu gerçekleştirmek için en elverişli zaman olarak karşı güçlerin dağıtıldığı, sindirildiği, etkisiz duruma getirildiği dönemleri seçerler.
Sayfa 6