Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

125. Doğum Yılında Mustafa Kemal Atatürk

Salih Karaoğlu

125. Doğum Yılında Mustafa Kemal Atatürk Gönderileri

125. Doğum Yılında Mustafa Kemal Atatürk kitaplarını, 125. Doğum Yılında Mustafa Kemal Atatürk sözleri ve alıntılarını, 125. Doğum Yılında Mustafa Kemal Atatürk yazarlarını, 125. Doğum Yılında Mustafa Kemal Atatürk yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Nasıl başlayacağım diye düşündüm durdum. Yazdım sildim sildikçe yazdım… İncelememin diğerlerinden daha farklı olmasını istiyorum. Özellikle bunun. Merhaba diye mi başlamalıydım ki? Hayır o zaman sanki ben sizi davet etmişim de misafirimmişsiniz gibi oluyor. Buraya ben sizi davet etmedim ve ayrıca merhaba diye başlamak incelemenin baştan ruhunu
125. Doğum Yılında Mustafa Kemal Atatürk
125. Doğum Yılında Mustafa Kemal AtatürkSalih Karaoğlu · Nesa Yayın · 20126 okunma
Atatürk 1928 yılı Haziran’ında, yeni Türk Alfabesi’nin tespiti ile ilgili bir komisyon kurulmasını istedi. Çalışmaların sonucu olan alfabeyi Ata’ya Falih Rıfkı Atay getirdi. Atatürk bunları uzun uzun inceledi ve sordu: - Yeni yazıyı uygulamak için ne düşündünüz? Falih Rıfkı: - Bir onbeş yıllık uzun, bir de beş yıllık kısa süreli iki öneri var dedi. Öneri sahiplerine göre ilk zamanlar iki yazı bir arada öğretilecekti. Gazeteler yarım sütundan başlayarak yavaş yavaş yeni yazışı kısmı artıracaklardı. Daireler ve yüksek okullar için de bazı yöntemler düşünülmüştü. Atatürk, Falih Rıfkı’ya baktı: - Bu ya üç ayda olur, ya hiç olmaz, dedi Hayli radikal bir devrimci iken Falih Rıfkı dahi şaşırmış ve bakakalmıştı. Atatürk devam etti ve: - Çocuğum, dedi, gazetelerde yarım sütun eski yazı kaldığı zaman dahi herkes bu eski yazılı parçayı okuyacaktır. İşte bu yüzden olmaz, dedi.
Reklam
Fabrikalar icat etti Atalığın ispat etti Varlığın Türke terketti Döndü çarh, devran ağladı
Uzatma Veysel bu sözü Dayanmaz herkesin gözü Koruyalım yurdumuzu Dost değil düşman ağladı
Atatürk’ün eserleri Söylenecek bundan geri, Bütün dünyanın her yeri, Ah çekti, vatan ağladı
Ağlayalım Atatürk’e Bütün dünya kan ağladı Süleyman olmuştu mülke, Geldi ecel, can ağladı
Reklam
Sen karımda namus Kısrağımda hilal Sen mataramda su, torbamda ekmek Sen mavzerimde fişek Ben Ondokuzuncu Fıkra Yetmişbirinci Alaydan Mehmet
Mustafa Kemal çocukluğunda da çok onurlu bir karaktere sahipti. Birgün komşu çocukları birdirbir oynuyorlardı. O, bu tür sokak oyunlarını seyreder fakat pek katılmazdı. O gün onu da oyuna çağırıp: - Gel sen de oyna, dediler. Mustafa: - Peki, dedi ve olduğu yerde ayakta durdu. Bu kez arkadaşları: - Ama eğil ki atlayalım deyince, Mustafa Kemal başını sallayarak: - Ben eğilmem, üstümden böyle atlayabiliyorsanız atlayın diye yanıtladı.
O Türklere, bir milletin büyüklüğünün temel taşını teşkil eden, kendine güvenme ve dayanma duygusunu vermiştir. General Mc Arthur(abd)
Türkiye Cumhuriyeti, bugün, çağdaş, demokratik, laik bir dünya devletinin adıdır.
21 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.