Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

99 Sayfada Panik Atak

Özcan Köknel

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"İlk panik nöbetleri çoğunlukla gençlik çağının sonunda, erişkinlik çağının da başlangıcında ortaya çıkar. Orta yaştan sonra başladığı çok nadir görülür. Ruhsal çözümleme öğretisi panik nöbetlerini, erken yaşta ana-baba kaybı ya da aileden ayrılmakla açıklar."
Sayfa 12 - İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
"Pan, Yunan mitolojisinde kırın ve çobanlar tanrısı olarak anılır. Yarı keçi yarı insan şeklinde tasvir edilir. Kırlarda aniden insanların karşısına çıkıp görüntüsüyle insanları korkutuğu için "panik" sözcüğü buradan türemiştir."
Sayfa 2 - İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Sen bedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı birisin, bu senin özelliklerinden kaynaklanan bir durum" ... "Sen hastalıklı değil, endişeli, tedirgin bir insansın, istersen bunu ortadan kaldırabilirsin"
Panik atağın ortaya çıkışında bazen hiçbir neden bu­lunmuyor ne yazık ki. Kişi, kelimenin tam anlamıyla bir­denbire neye uğradığını şaşırıyor. Bazen de durum tam ter­ xsine olup, daha önceden insanın hayatında var olan takın­ xtılar, korkular, kaygılar, saplantılar nedeniyle ortaya çıkı­yor. Şöyle ki, bir korkunun, saplantının etkisi altında, o saplantının, korkunun boyutları artarsa ya da onu artıran bazı koşullar, ortamlar içine girilirse bu nöbet ortaya çıka­biliyor. Kaygılar insanın atak-nöbet geçirmesine ciddi ola­rak zemin hazırlıyor.
Ayrıca tüm depresif hal­lerde işe yarayacak şu önerilere kulak vermekte yarar var: • Özellikle kıştan bahara geçerken bol vitamin alın, • Bol bol egzersiz yapın, • Gelenin getireceklerini bilmemenin kaygısını yaşa­mak yerine sürprizlerin güzel olduğunu düşünün, • Baharda beklentilerin gerçekleşme ihtimaline hazır olun, • Erken kalkın, • Uyku saatinize dikkat edin, • Beyninizi organize edin ki sizin için yararlı olan emirleri verebilsin, • Kendinizi kötü haberlere, uyuşukluğa teslim etmeyin, • Silkinip ben şuyum, şunu yapmak istiyorum derse­niz kendi dışınızdaki dünyayı da manipüle edebi­lirsiniz, • Güne düzenli başlayın, • Çevrenize sevgi verırsenız sevgı de alacağınızı unutmayın.
Reklam
Ancak bu ölüm korkusu insanların çoğunda yok mu­dur zaten? Çünkü biliyoruz ki birçok insan ölüm korkusu ile hayatın çekiciliğini bir arada yaşamaya çabalıyor? - Evet, kesinlikle vardır. Bu duygu tüm insanlarda bulu­nuyor hatta. Ama savunma düzeniyle bu duygu ve korku hep ertelenir , engellenir , denetlenir ve nihayetinde yaşamı sürdürebilmek için bastırılır. İnsan bu duyguyu bastırmak için kendine çeşitli uğraşlar , amaçlar bulur . Ancak panik atak sırasında bu savunma düzeni biranda ve beklenmedik bir biçimde altüst olur. Bu korkunun önüne geçebilecek, onu bertaraf edebilecek tüm düşünceler silinir. Bu nedenle, ruhsal olarak ölüm duygusu insanın bedenine, ruhuna ha­kim olur , onu bezdirir. O zaman kişi, bu korkuyu bazı rahatsızlıklarla perdelemeye çabalar. Bazen, "Kalp hastalığım var , öleceğim" diye çıkar ortaya, bazen, "Aklımı kaybedi­yorum" diye çıldırma noktasına gelir ve hiçlik duygusuyla dolar. Bazen sorun bir amansız hastalık olarak görünür. Ki­şi kendini mutlaka ölüme götürecek bir amansız hastalığın pençesinde kabul eder. Ve panik dediğimiz duyguyla tüm iradi, bilişsel davranışların kaybı çıkar ortaya.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.