Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

A'dan Z'ye Dünya Mitolojisi

David A. Leeming

A'dan Z'ye Dünya Mitolojisi Gönderileri

A'dan Z'ye Dünya Mitolojisi kitaplarını, A'dan Z'ye Dünya Mitolojisi sözleri ve alıntılarını, A'dan Z'ye Dünya Mitolojisi yazarlarını, A'dan Z'ye Dünya Mitolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mitler, kendi kişisel ve kültürel itibarımızda diğerlerini dışlamaya yönelik bir inanca götürdüğü zaman son derece tehlikeli ve külfetli olabilirler. Bu anlamda mitler, çoğunlukla insanlığın en gaddar eylemlerinden bazılarının gerekçesi olmuşlardır.
Bir mit, dünyada anlamlı bir yer edinmemize yardımcı oluyorsa veya bizi olumlu etik davranışlara yönlendiriyorsa bir nimet olabilir. Bir mit, bir sanata ve güzel bir ritüele ilham verdiği zaman bir nimettir.
Reklam
Bugün Yunan miti sandığımız öykülerin bir çoğu, aslında Roma'nın cinsel ve ahlaki zevklerine hitap etmek için Ovidius tarafından değiştirilmiş ve "Dönüşümler" adlı eserinde yeniden yazılmışlardı.
Yunan mitolojisi hakkında bildiklerimizin büyük kısmı, bir diğer MÖ sekizinci yüzyıl şairi olan ve örneği Yunan yaratılış mitini "Tanrıların Doğuşu" adlı antik efsaneler derlemesinde anlatan Hesiodos'a dayanır.
Genelde mitler, kültürlerin içinde anonim olarak, yavaş yavaş gelişirler fakat bazen gerçek ya da efsanevi bir isim belirli mitlerle ilişkilendirilir. Elbette, örneğin Yunan kahramanı Odysseus ile ilgili mitin nereden kaynaklandığını bilemeyiz fakat Osysseus'u anlatan destanı (Odysseia), gerçekten yaşayıp yaşamadığı bilinmeyen kör şair Homeros'a atfederiz.
Mit, kimilerince gerçek olduğuna inanılan, kimilerince ise olağan yaşamsal deneyim olasılıkları dahilinde yer alamayacağı için besbelli asılsız olduğu düşünülen daha sofistike bir öyküdür.
Reklam
Yunan Tanrıçası Persephone'nin gidişi ve yıllık geri dönüşleri, değişen mevsimlerin bir açıklamasıdır.
Geçmişte var olmuş ya da bugün var olan her kültürün kendi rüyaları vardır.
Evrenin oluşumuna ilişkin çeşitli Orta Asya görüşleri vardır. En yaygın inanışlardan biri, üç bölümü olan yumurta benzeri bir yapıdır;bir Alt Dünya (Yeraltı Dünyası), bir Orta Dünya (Yeryüzü, yaşadığımız dünya) ve bir Üst Dünya (Gökyüzü). Üç dünya eksen ağacı (Yaşam Ağacı) boyunca yapılanmıştır ve ağacın kökünde Ana Tanrıça (Ötügen) vardır. Güneş ve ay, ağacın tepesinde oturur ve dallarına da henüz doğmamış ruhlar konar.
Sayfa 243 - Say Yayınları. Dünya Halklarının Tüm Yaratılış, Tanrı ve Kahraman MitleriKitabı okudu
55 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.