Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam-Türk Felsefe-Bilim Tarihi'nin Mathemata Ma-cerası 1

Aded ile Mikdar

İhsan Fazlıoğlu

Aded ile Mikdar Gönderileri

Aded ile Mikdar kitaplarını, Aded ile Mikdar sözleri ve alıntılarını, Aded ile Mikdar yazarlarını, Aded ile Mikdar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İbn-i Haldun Mukaddime'sinin ilahiyat ve kelam kısımlarında İslam medeniyetinde felsefi kelamın ortaya çıkışını büyük oranda Fahrettin Razı ile başlatır.
Sayfa 146Kitabı okudu
İbnü'l Bezzazi'nin, el-Feteva el-Bezzaziye adlı Hanefi fıkhına ait çalışması ile imamı Azam Ebu Hanife'nin ve Hanefi mezhebinin savunması hakkındaki eseri Osmanlı ülkesinde Hanefi mezhebinin yerleşmesine yardım etmiştir.
Reklam
İslam medeniyetinde çeşitli bilim sahalarında tanınmış Harranlı nisbesini taşıyan 25'in üstünde bilim adamının ismini kaydetmekte ve eserlerini vermektedir.
184 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
İhsan Fazlıoğlu / Aded ile Mikdâr İslam- Türk Felsefe- Bilim Tarihinin Mathemata Mâ-cerâsı. İhsan Fazlıoğlu, 1966 yılında Ankara'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü, 1989 yılında bitirdi. Ürdün Üniversitesi'nde ve Arap bilim Tarihi Enstitüsünde, bilim ve matematik tarihi üzerinde araştırmalar yaptı. 2005 yılında Doçent oldu. Profesör Doktor İhsan Fazlıoğlu, halen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi felsefe bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Fazlıoğlu felsefe-bilim tarihi ile matematik tarihi ve felsefesi üzerine yoğunlaşmakta, özellikle bu yapıların İslam-Anadolu, Selçuklu- Osmanlı- Türk medeniyet tarihi içerisindeki gelişmelerini, yazmak kaynaklara dayanarak incelemekte ve yayınlar yapmaktadır. Felsefe bilim serisi içerisinde çıkan eserin 1. Cildi olarak düşünülmüştür. Takdim, 6-bölüm, kaynakça, kişiler dizini, eser dizininden meydana gelmektedir. Türk İslam dünyasındaki matematik biliminin gelişmesi, batı bilim dünyasıyla karşılaştırılmaktadır. Altın- Orda Ülkesinde İlk Matematik Kitabı Hesap Biliminde Şaheser: el Tuhfe fi ilm el-hisab makalesi özellikle matematik tarihi bakımından dikkat çekmektedir. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Aded ile Mikdar
Aded ile Mikdarİhsan Fazlıoğlu · Ketebe Yayınları · 202021 okunma
184 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Açıkçası kitabın ilk cildi bu devamı ne zaman çıkar bilmiyorum ama matematik dalını sevenlerin okumasını tavsiye ederim. Matematikteki gelişmelerde İslam bilginlerinin yerini, Türk bilginlerinin yerini ve daha nicelerini, çalışmalarını anlatan bir kitap. Ben beğendim. Keyifli okumalar dilerim 1000kitap ailesi.
Aded ile Mikdar
Aded ile Mikdarİhsan Fazlıoğlu · Ketebe Yayınları · 202021 okunma
İbrahim b. Sinan'ın matematik alanında önemli katkılarından biri de matematiksel akıl yürütmede analiz ve sentezin üzerinde durması ve bu konuda "Makale fi el-tarik el-tahlil ve el-terkib" adlı bir eser kaleme almasıdır. O her şeyden önce birçok geometrik risalesinde görüldüğu üzere klasik geometrik analiz yöntemini geliştirmeye çalışıyordu. Buradan hareket ederek İbrahim'in matematik felsefesi problemlerini ilk ele alan İslam matematikçisi olduğu söylenebilir.
Reklam
Sabit b. Kurre, İslâm bilimine, felsefe, matematik, astronomi, tıp ve tabii bilimler sahasında tercüme ve telif eserlerle katkıda bulunmuş önemli bilim adamlarındandır.
Düşünce tarihiyle beraber yürür. Dolayısıyla şu anda geçmiş döneme ait bir eser incelenirken o esere eşlik etmiş tarihi ortam dikkate alınmalıdır. Böyle bir dikkat o eserin örüldüğü kavram yumağını çarpıtmadan anlamayı sağlar.
Matematik bir düşünme tarzı ise, en azından böyle görülürse iki yanlış baştan bertaraf edilmiş olur: Birincisi düşüncenin bizatihi kendisi değildir; tarzlarından birisidir. İkincisi ise aritmetik ve geometri gibi üretimleri (ürünleri) hakkında verilecek hükümler bizatihi onu bağlamaz. Kısaca matematik düşünce bizatihi düşünce hakkında son sözü söyleyemez.
Modern matematik felsefesi akımları her şeyden önce bütün Yunan matematiğini bir tür geometri olarak gördü.
Reklam
Bir grup nesneyi saymak için öncelikle saymayı kendisiyle yapacağımız bir birim belirlemek gerekir; bu da neyi saymak istediğimizi önceden belirlemeyi zorunlu kılar. Açıktır ki seçeceğimiz birim sayılacak gruba nasıl baktığımızla alakalıdır. Bu durum farklı ölçü birimlerinin seçilmesinin temel nedenidir.
34 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.