Kitabın başında Kavgam adlı eserden yapılan yoğun alıntılar, ilk etapta bunun basit bir derleme ya da yüzeysel bir araştırma kitabı olduğunu düşündürdü. Hatta ilk bölümlerde metnin büyük ölçüde Kavgam kitabının aktarımı olacağı izlenimi oluşuyor. Neyse ki ilerleyen bölümlerde yazarın kendi yorumlarına ve araştırmalarına daha çok yer verdiğini görmek mümkün—her ne kadar bu yorumlar zaman zaman yüzeysel de kalsa.
Kitap boyunca dikkat çeken bir diğer nokta, yazarın Hitler’e yönelik sürekli eleştirel, hatta yer yer hakaret düzeyine varan bir dil kullanması. Özellikle “namussuz” gibi ifadelerin metne doğrudan girmesi, tarihi veya biyografik bir anlatıya yakışmayan bir üslup olmuş. Eleştirinin dozunu kaçırmak, anlatının ciddiyetini zedeliyor.
Kitabın sonunda Hitler’in çizdiği bazı resimlere de yer verilmiş. Ancak bu eklerin metne anlamlı bir katkı sunduğunu düşünmedim; daha çok “sayfa doldurma” amacıyla konmuş gibi duruyor.
Bölümlerin yapısı çok tekrar içermekle beraber oldukça düzenli ve kronolojik ilerliyor:
1. Hitler’in Yükselişi
2. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi
3. Almanya’nın Hitler’e Teslim Oluşu
4. Nazi Almanyası’nda Hayat (1933–1945)
5. Savaşa Giden Yol
6. Avrupa’da 2. Dünya Savaşı
7. Soykırım ve Hitler Faşizmi
8. Diktatörün Yeni Dünya Düzeni
9. Adolf Hitler’e Yapılan Suikast Girişimleri
Tarih ve biyografi merakı olan okuyucular için ortalama bir kitap olarak değerlendirilebilir. Derin bir analiz ya da özgün bir perspektif sunmuyor, fakat kronolojik bir genel bakış için tercih edilebilir.