1989
Sistem Ofset Yayınları
Türler:

Puan vermedi
Ahilik, Müslüman Türk toplumunun kültürel, sosyal ve ekonomik hayatında önemli rol oynamış, günümüzün ifadesiyle sivil toplum kuruluşu olarak ortaya çıkmış bir esnaf teşkilâtıdır. Toplumun bütün kesimlerinde etkisini hissettiren bu kuruluş, insanımızın birliğini, dirliğini ve gücünü perçinlemiştir. Tasavvuf büyüklerinden Ahî Evran’ın kurucusu olduğu Ahilik, yüzyıllar öncesinden günümüze ışık tutan bir kurum olarak bugün daha çok ihtiyaç duyduğumuz beraberlik ruhunu, yardımlaşma, güven, şefkat, saygı ve sevgi kavramlarını öne çıkaran sağlam bir yapı olarak göz doldurmuştur.
AhîlikYusuf Ekinci · Sistem Ofset Yayınları · 198912 okunma
Kooperatiflerin Özümüzdeki Karşılığı Ahilik
2025 5. kitabı
Abbasi Halifesi devletin temellerini sağlamlaştırmak, toplumu dış ve iç tehditlere karşı bir arada tutmak için sohbet ve feyz halkalarının etrafında toplamaya çalıştığı bir refleks verdi. Halife devleti ayakta tutmak adına fütüvvetnameler yayınlar; alimlerin, esnafın ve halkın örgütlenmesini salık verir. Gel zaman bu tohum filizini Anadolu'da verir. Cennet mekan Ahi Evran'ın Hz.(Kırşehir) etrafında önce esnaflar toplanır. Bu ruh halka halka büyür. Her mesleğin bir piri, bir ahi şeyhi, bir yiğitbaşı olur. Çırak, kalfa, ustalık vardır. Çocuk yaşta çıraklığa başlar çelebiler. Bir kaç sene sonra kalfa, bir müddet sonra da usta olur. El alırlar ustalarından ve kendi yerlerini açmaya cevaz gelir. Dürüst olmayan ahilikten atılır. Kalitesiz iş yapanın malını dama atarlar. "Pabucu dama atılan" esnafın ticaretine el-fatiha! Sabah namazlarından sonra esnaf dualar ile dükkanlarını açar. Kıskançlık, müşteri kızıştırma hele kandırma asla olmaz! Yaren sohbetleri olur bu pek aziz zevatın. Barışta misafirperverlik, savaşta ve kargaşada yiğit, gerekirse emir olur Ahiler. Bu toprakların ruhudur Ahiler. Anadolu irfanı bizzat bu efendilerdir. Ruhbanlık yoktur esaslarında. Hem ticaret, hem zanaat, hem sanat hem de mürüvvet vardır ruhlarında. Meşhur seyyah İbn-i Battuta bile nasiplenmiştir. Eserlerinde bahsetmiştir. Anadolu'nun gizli hazinesidir Ahiler. Cümlesinin ruhu şad, mekanlarını cennet olsun.
AhîlikYusuf Ekinci · Sistem Ofset Yayınları · 198912 okunma

Yusuf EkinciYazar · 4 kitap
Yusuf Ekinci 21 Mart 1943 tarihinde Burdur'da dünyaya gelmiştir. 1965 yılında Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünden ve 1980 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinden mezun olmuştur. 1981 yılında Devlet Memurları Yabancı Diller Eğitim Merkezinde, 1982 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İdari Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 1987 yılında Ankara Eğitim Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsünde 'Ahilik ve Cumhuriyet Döneminde Mesleki Eğitim' konulu tezi ile doktora eğitimini tamamlamıştır. Eğitim, yönetim, mesleki eğitim, istihbarat, eğitmenlik konularında pek çok kurs, seminer, sempozyum, panel ve çalıştaya konuşmacı olarak katılmış ve bildiriler sunmuştur.