2016
2000
Doğu Batı Yayınları

2025 3. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2025 00:44
okumamın 17 güncük sürdüğü kitap olur kendileri Açıkcası okurken baya sıkıldım çünkü bu kitabı hakkıyla okuyabilecek etik bilgim yoktu. Yine de yer yer hoşuma giden bölümler olduğu için ve kitap fiyatlarının arşı alayı bulması nedeniyle yarım bırakmadım. Ahlaka dair felsefi görüşlere genişçe yer verilmiş ama ben Bahsi geçen filozofların bir çoğunu okumadığım için onların görüşlerini bilmeden sınıflandırılmalarını ve eleştirilerini okumuş oldum :) Sisifos misali ... ben taşıdım kaya düştü ben taşıdım kaya düştü ben de yine taşıdım... evet bence de absürt ama durum bu :) konuya döneyim kitap ders kitabı şeklinde düşünülmüş Ahlak konusu Formalist ahlak, epistemolojik ahlak, bilimci ahlak , normatif ahlak, ahlak tipleri gibi başlıklar altında bir çok filozofdan bahsedilerek işlenmiş . Okurken zorlanmamın nedeni bahsi geçen zatları tanımıyor oluşum o nedenle anlatılanlarla bağlantı kuramıyor oluşumdu. felsefe bilgisi iyi olanlar okuyabilir diye düşünüyorum. ayrıca çok fazla bilmediğim kelime vardı kitap mı okudum sözlük mü karışıyor diye bıkıp kelimelerin anlamlarına bakmayı bıraktım. cümlenin gelişine ne anlıyorsam o olsun moduna geçtim Son olarak Ahlak konusunda zibilyon tane görüşü okumaya çalıştıktan sonra zatı alime göre ahlaktan bahsedeceğim : Ahlak Yaratılışına uygun yaşamaktır bence de :) bitti .
AhlakHilmi Ziya Ülken · Doğu Batı Yayınları · 201623 okunma

Hilmi Ziya ÜlkenYazar · 39 kitap
Türk düşünce yaşamında ve Türkiye'de bir felsefe geleneğinin oluşmasında büyük etkisi olmuş felsefeci ve sosyolog. Hilmi Ziya Ülken İstanbul Sultanisi'ni (İstanbul Lisesi) (1918) ve Mekteb-i Mülkiye'yi (A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi) bitirdi (1921). Aynı yıl Darülfünun-ı Osmani (bugün İstanbul Üniversitesi) Edebiyat Fakültesi Beşeri Coğrafya Kürsüsü'ne asistan oldu. Aynı fakültede felsefe tarihi ve sosyoloji öğrenimi gördü. 1933'e değin sosyoloji, felsefe, tarih ve coğrafya öğretmenliği yaptı. Umumi İçtimaiyat (1931), Türk Tefekkürü Tarihi (1932-33, 2 cilt) adlı kitapları yayımlandıktan sonra uzmanlık eğitimi için Almanya'ya gitti (1934). Türkiye'ye döndükten sonra İ. Ü. Edebiyat Fakültesi'nde Türk Tefekkür Tarihi Kürsüsü'ne doçent olarak atandı (1935). 1944 yılında profesör, 1957 yılında ordinaryüs profesör oldu. 1973'te A. Ü. İlahiyat Fakültesi'nden emekli oldu. Hilmi Ziya Ülken, 1938-1943 yılları arasında İnsan dergisini yayımladı ve Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Dergisi'ni yönetti. Türk düşünce tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla sosyal bilimlere önemli katkılar sağlamış olan Ülken 5 Haziran 1974'te İstanbul'da öldü.