Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahlak Felsefesinde Tanrı Nerede?

Cemre Demirel

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Newton’un evrendeki determinizmi ve mekanizmi adeta ispatlaması, çok sonraları Freud’un insanın kendisine bile hükmetmekten aciz olduğunu ileri sürmesi ve nihayet Darwin’in insanın tesadüfi mutasyonlarla oluşan, hayvandan farksız sıradan bir organizma olduğunu göstermesiyle birlikte sürdürülmesi adeta imkânsız hale gelmiştir. Tanrı’yı devre dışı bıraktıktan sonra, bahsedilen bilimsel veriler ışığında insanın asli ve aşkın bir değerinin olabileceğini söylemek zordur."
"Dikkat çekilmesi gereken bir diğer husus ise İbrahimi dinlerin Tanrısının eline güç geçirmiş hasbelkader bir varlık olmadığı; her şeyi bilen, her şeye gücü yeten, tek olan ve nihai iyi olan gibi birçok özellikle dolu olduğudur. Yani Tanrı, tanım ve içerik yüklü bir kavramdır. Bu nedenle Tanrı’nın dilediğini ahlaken doğru ya da yanlış olarak atayabileceğini öne sürerken Tanrı’nın rastgele hareket etmediği ve barındırdığı niteliklere uygun hareket edeceği göz önünde bulundurulmalıdır."
Sayfa 219Kitabı okudu
Reklam
"Batı felsefe tarihine bakıldığında Orta Çağ’da yalnızca ahlak anlayışının değil, tüm felsefenin Hristiyan teolojisinin boyunduruğu altında olduğu görülmektedir. Bu paradigmanın etkisi altındaki Orta Çağ Batı düşüncesinde ve aynı zamanda altın çağını yaşamakta olan 8-13. yüzyıl İslam felsefesinde ahlak ile din arasında sıkı bir birliktelik vardır."
“Gözlemlediğimiz evren tam da beklediğimiz gibi en temelde hiçbir tasarımın, amacın, kötülüğün veya iyiliğin olmadığı, sadece kör,acımasız bir kayıtsızlığın bulunduğu özelliklere sahiptir” – Richard Dawkins, bilim adamı.
İstanbul Yayınevi
Mutluluk, felsefe tarihindeki en büyük içsel değer adaylarından biri olagelmiştir. Zira mutluluğun başka bir şey uğruna değil, sırf kendisi için arzulandığı ve her şeyden bağımsız şekilde kendisinde değer sahibi olduğu düşünülür.
İstanbul Yayınevi
Peki kendimize değer vermemiz gerektiği ve bizim değer vermemiz sayesinde kendimizin ya da herhangi bir şeyin gerçekten değerli olabildiği iddialarını kabul etsek dahi, buradan evrenselliğe nasıl geçeceğiz?
İstanbul Yayınevi
Reklam
"Kopernik’in Güneş merkezli evren modeli, tüm felsefe ile birlikte etiğin de Tanrı merkezcilikten kopuşunun ilk adımları olmuştur."
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.