Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İki Nehir Arasındaki Okyanus

Ahmet Yesevi

Ayşe Şener

Ahmet Yesevi Gönderileri

Ahmet Yesevi kitaplarını, Ahmet Yesevi sözleri ve alıntılarını, Ahmet Yesevi yazarlarını, Ahmet Yesevi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Işksız kimi adem irmes anglasangız Bî-muhabbet şeytan kavmı tınglasangız "Aşksız insan mükemmel insan olamaz. İnsana verilen kalbe yaraşan şey aşktır. Pazarlıksız sevgi, saf ve coşkulu bağlılık olan aşk, ancak bir insana çok yakışır."
Sayfa 173Kitabı okudu
Divan-ı Hikmet'te aşkın yolu İslam'dır. Aşkın kendisi Allah'tır. Aşkın ilk konuk olduğu mekan çöldür. Aşk oradan yola çıkmıştır fakat bütün bir evren onun coğrafyasıdır. Türk halkı bütün olumlu özellikleriyle bu aşk için biçilmiş kaftandır. Divan-ı Hikmet bu duygularla söylenmiş, bu duygularla yazılmıştır.
Sayfa 114Kitabı okudu
Reklam
Ahmet Hoca'ya göre insanlara duyurulması gereken bir aşk haberi vardır ve bu güzel haber sklanmamalıdır. Bu aşk Türk halkının gönlüne hemen uçurulmalıdır. Divan-ı Hikmet bu anlamda aşk haberini uçuran bir dildaş gibidir.
Sayfa 114Kitabı okudu
Nefisle cihad tasavvuf öğretisinde en büyük cihad olarak algılanır. Fakat böyle olmasına rağmen son derece hareketsiz, tozu toprağı savurmadan ve kan dökmeden yapılan bir eylemdir. Kişinin başka herkesi bırakarak kendi içine yürümesi, sadece kendisiyle savaşması, kendi kendinin olumsuzluklarını yenmesi ve nihayet mümkün olan en yüksek seviyede her yönden/mümkün olduğunca olumlu(müsbet) ve iyi bir insan olarak hayatına devam edebilmesi gibi bir zaferle sonuçlanır.
Sayfa 96 - Nefis Terbiyesi.. İç SavaşKitabı okudu
Dünya cidden gereğinden fazla dikkate alınmaya değmeyen bir mekan Fani günbegün yaşlanıyor ve kendi ölümüne yaklaşıyor Solan bir çiçek batıp giden bir yıldız ölen bir akşamdan ibaret Bu dünya için üzülmeye değmez onun sonra oluşu onu gözden düşürüyor ondan geriye kalacak sonsuza geçirebileceğimiz manevi değerlere yaşamaya Yaşatmaya bakmak daha akıllıca olacaktır Bu yüzden gerçeklere sahip çıkmak onları Dile getirmek yaşamak yapılacak her şeyden daha iyi olacaktır.
Nefs benlik Dağı aşılması zor bir insanın güvenip de sırtına asla yaslamaması gereken bir dağdır. Kişiliğimizin olumsuzluklarına güvenemeyiz, onlarla Hayat da iyi yerler. edinemeyiz ve mutlu olamayız onları şımarttığımız sürece hayatla ve insanlarla aramız iyi olmaz. Allah Celle celalühu ile de .Bu yüzden Allah'a varma yolunda önümüzü kesen ilk ve en büyük engel nefsimiz dir.
Sayfa 178Kitabı okudu
Reklam
Aşksız bir insan cansızdır bir ölüdür ölmüş bir bedenin ise inancının olması da düşünülemez.Bir insan yüreğinden sevmiyorsa Rabbini Ruhunda bu aşk yoksa o aslında yaşamıyor dur nefes alıyor yiyor içiyor ve çarşı pazar da dolaşıyor olsa bile...... Hayatından gerçek tadı alamayacağı için o ölmüş bir insandır. Henüz bedeni defnedilmemiş olsa da ruhunu Aşksız bırakarak yokluğa defne etmiştir.
Ahmet Yesevi Hoca pek çok kavramı üzerinde taşıyan bir şahıstır o söylemleri kendi üzerinde somutlaşmış Sözünün eri biridir Kur'an'ın ayırt etmeksizin bütün hükümlerine bağlı bir yaşantısı olduğu kadar İlahi aşkın varlığın tek sebebi olduğuna inanan ve aşksız olan her şekli dışlayan biridir de ona göre bütün şekiller Aşk özünden yansın Özde bu biçimleri doğurur ne öz yeterlidir diyerek şekli bırakır ne de şekli ön plana çıkararak ardındaki özü ihmal eder onda Öz ruhun vazgeçemeyeceği bir şekildir
Halvet ve Tefekkür
Suskunluğa ve düşünebildiği yüksek yalnızlıklara çekilmesini bilen bir insan için kalabalıklar içinde de mümkündür Halvet Düşünmek insanın varlığa daha derinden bakmasını sağlar İnsan düşünerek hayatı daha olgun karşılamayı elde edecektir.
Seher vakti insanın yeni doğduğu Rabb'inin rahmet kulağından henüz hayatın kargaşasına düşmediği tertemiz bir vakittir yalan kırgınlık yemin ve dedikodunun fatura ödemelerinin borç endişelerinin haksızlıkların Henüz başlamadığı daha güneşin bile uyanmadı bu sakla vakit içinde Doygun zikir hatırlamaları yla insanı bekler insana vermek için beklediği ruhsal armağanlar üzerinde yıldız parıltısı ve ait olduğu vardır varlık amacını her sabah bu kadar erken hatırlayan bir insan hayatta da dosdoğru var olur .Dününü sorgulayan bir insan bugün daha doğru daha iyi olma imkânını elde eder saydığımız ve sayamadığımız daha birçok güzelliği ile seher vakti insan için çok doğru bir vakittir Ahmet Yesevi Bu nedenle Seher Vaktinde uyanıklığa özellikle vurgu yapar.
41 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.