Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Marksist Felsefe ve Modern Bilim

Aklın İsyanı

Ted Grant

Aklın İsyanı Gönderileri

Aklın İsyanı kitaplarını, Aklın İsyanı sözleri ve alıntılarını, Aklın İsyanı yazarlarını, Aklın İsyanı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Locke: Tanrı insanları güçbela iki bacaklı yaratıklar olarak yaratıp, sonra da onları akılcı hale getirmeyi Aristoteles’e bırakacak denli acımasız davranmıştır insanlara
Negatif olmadan pozitif anlamsızdır. Bunlar zorunlu olarak birbirlerinden ayrılamazlar. Hegel çok uzun zaman önce saf varlığın (çelişkiden arınmış) saf hiçlikle aynı şey olduğunu, yani boş bir soyutlama olduğunu açıklamıştı. Aynı şekilde, eğer her şey beyaz olsaydı, bu bizim için sanki her şeyin siyah olmasıyla aynı olurdu. Gerçek dünyada her şey pozitifi ve negatifi, olmayı ve olmamayı içerir, çünkü her şey sürekli bir hareket ve değişim halindedir
Reklam
Yukarı hareketlilik(sınıf atlama) olasılığı ne kadar az olursa, yoksulun bilimdışı, hayal mahsülü bir dünya görüşünü benimsemesi o kadar rasyonel olur. Onlar teknolojinin yerine büyüyü koyarlar. Bağımsız incelemenin yerine ortodoksluğu seçerler . Tarihin yerine efsaneleri tercih ederler. Biyografi yerine kahramanlara tapınmayı yeğlerler. Ve onlar genellikle piyasanın gerektirdiği gayri şahsi dürüstlüğün yerine kan bağına dayalı sadakat davranışlarını ikame ederler
İflah olmaz bir çöküşe yakalanan her toplumsal sistem, kendini kültürel çürümeyle ifade eder
480 syf.
·
Puan vermedi
İleriki günlerde okumayı tekrar düşündüğüm bir kitaptır. Yordam tarafından basılmış halinde bir bölümün değiştirildiğini, bir arkadaş ile beraber keşfetmiştik. Ben bu değişimi olumlu bulmuştum. Bahsettiğim değişim, diyalektik materyalizm bölümünün altında bir alt bölümün "nükleer fisyon" un "nükleer füzyon" a dönüştürülmesiydi. Bu konuda hassas olacaklar için naçizane belirtmek istedim.
Aklın İsyanı
Aklın İsyanıTed Grant · Yordam Kitap · 201891 okunma
480 syf.
·
Puan vermedi
·
137 günde okudu
Aklın Bilimle Dansı
Aklın İsyanı
Aklın İsyanı
kitabı bilim alanında yapılan çalışmaları konu almakta… Kitap fizik, kimya, psikoloji, biyoloji ve tıp, evrim vb gibi bilim dallarındaki gelişmeleri ele alıp incelemektedir. Yazar, tüm bu bilim dallarında meydana gelen gelişmeleri Marksist perspektif ile analiz etmektedir. Bu çerçevede Marksist felsefenin temeli olan diyalektik materyalizm ve onun argümanları kullanılmaktadır. Zira kitap bilim alanında ortaya çıkan gelişmelerin diyalektik materyalizm ile uyumlu olduğunu, bilimin açıklanmasına, anlaşılmasına ve yol göstericiliğine bu perspektifin uyumuyla mümkün olduğunu göstermektedir. Aksi takdirde yani diyalektik materyalizm ve Marksizm’in yerine ikame edilen sözde yöntemlerin bilimi saptırdığı gösterilmekte. Marksizm’in bilime karşı tutumu ve onu nasıl ele aldığına dair kaynak niteliğinde bir kitap olduğunu düşünüyorum. Fakat yazar Marksizm’e tam anlamıyla vakıf değil. Bu nedenle yazarın görüşü Marksizm’i ve diyalektik materyalizmi tam anlamıyla yansıtmamaktadır. Yazar Marksizm de ortaya çıkan bir akımın temsilcisi olduğunu kitapta sıklıkla vurguluyor. Bilim ve Marksizm ile ilgili tespitlerin yanında kısır politik tartışmalara(üstelik yanlış) yer verilmesi kitabın en zayıf ve olumsuz yanıdır. Bilim alanında yaşanan gelişmeleri diyalektik materyalizm yordamıyla ele alınması, okunması ve incelenmesi, çok daha geniş nitelikte perspektif kazandırmaktadır. Dolayısıyla
Aklın İsyanı
Aklın İsyanı
kitabı okunması ve tartışılması gereken bir kitap. Keyifli okumalar…
Aklın İsyanı
Aklın İsyanıTed Grant · Yordam Kitap · 201891 okunma
Reklam
“Nec manus, nisi intellectus, sibi permissus, multum valent” [Kendi başına bırakıldığında ne elin ne de aklın pek bir kıymeti yoktur.] -Francis Bacan-
“Toplumsal sistem yalnızca, insanların ihtiyaçlarını karşılama ve onlara gelecek için umut verme yeteneğinde olduğunu gösterdiği sürece var olur. Bunu başaramadığı an, yalnızca ekonomik değil, ahlaki, kültürel ve diğer tüm açılardan geri dönüşsüz bir çöküş sürecine girer.”
“Ahlak tarih üstü bir soyutlama değil, tarihsel olarak evrimleşen ve hatırı sayılır değişimlerden geçen bir şeydir.“
"Marksizm tarih üstü bir ahlakın varlığını reddeder. Ama insan davranışlarını düzenleyen ahlaki kanunların bir tarihsel dönemden diğerine esaslı bir şekilde değiştiğini göstermek fazla çaba gerektirmez.”
Reklam
"Dışsal emek, insanın kendisine yabancılaştığı emek, bir özveri, bir küçük düşme emeğidir.”
"Kaos ve karmaşıklık teorisi, mevcut toplumun değerlendirilişine ne kadar yaklaşırsa, kapitalizmin çelişkilerinin kavrayışına ulaşma potansiyeli de o kadar artar."
"Her dönemeç noktasında, doğa bilimleri tarafından sağlanan malzeme bolluğu, bilimcileri diyalektik sonuçları benimsemeye zorlar."
“Tarih uzun tedrici değişim dönemlerine tanıklık etmiştir, fakat bu hiçbir şekilde sürekli ve engebesiz bir süreç değildir."
"Marx ve Engels'in bilimsel eserleri, onların genel olarak devrimci tarih teorilerinden (tarihsel materyalizm) ve kapitalizmin çelişkilerini tahlil edişlerinden ayrılamaz."
678 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.