Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Albert Einstein Fiziğin Sınırları

Jeremy Bernstein

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kaptana soralım :)
Geminin hareketsiz, denizin hareketli olduğunu veya geminin hareketli, denizin hareketsiz olduğunu düşünebiliriz.
Sayfa 56 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
"Einstein 1955’in Nisan ayında öldüğünde dünyanın her yerinde kaybından dolayı üzüntü hissedildi. Adı 20. yüzyılın önemli olaylarından -hem bilimsel zaferlerinden hem de trajedilerinden (atom bombası ve Avrupa ’daki Yahudi kardeşlerinin katledilmesi gibi)- ayrı düşünülmüyordu. Einstein’ın fotoğrafları insanların aile üyelerin den birinin fotoğrafı kadar tanıdık hale gelmişti. Bu bir bakıma çok garip, çünkü çalışmaları çok az kişi tarafından anlaşılabiliyordu. Herkes bu çalışmaların olağanüstü zor ve atom bombasıyla ilgili olduğunu biliyordu. Ama insanların çoğu kendilerine göreliliğin ne olduğu sorulacak olsa hiçbir yanıt veremez. Fizikçiler bile -çoğu fizikçi- Einstein’a fizik alanındaki son gelişm elerle alak alı biri olarak değil de, neredeyse tarihi bir eser gözüyle bakıyordu. Kuşağındaki diğer fizikçilerin çoğunun aksine Einstein Amerika Birleşik Devletleri’ne geldikten sonra neredeyse hiçbir fizik konferansına katılmadı. Princeton’da arada bir ders verdi ve ilgisini çeken birkaç seminere katıldı, ama onu devamlı bir ders verirken veya büyük bir fizik toplantısında çağrılı olarak konuşurken hayal etmek zor."
Tübitak Yayınları - VIII. Bölüm - Einstein’ın Mirası
Reklam
"Sonuçta Einstein'ın mucize yıl 1905'te en çok tartışmaya yol açan çalışması Planck'in başlattığı çalışmaları geliştirerek kuantum kuramını, yani ışığın parçacık özelliği kuramını yaratması oldu. Göreceğimiz gibi kuantum kuramı bizi görelilikten çok daha derin sulara çekiyor, aslında öyle derin ki sonunda Einstein o sularda kendi de yüzmemeye karar verdi. Ama Einstein'in 1905'teki çalışmalarının çağdaşlarının çoğuna göre en tartışmaya açık kısmı, bizim bakış açımızdan saçma görünebilir: Atomların "varolup olmadığı" sorusu. Böyle bir soru ne demekti."
Tübitak Yayınları - III. Bölüm - Kuantumun Garip Hikâyesi
"Kuramına güveni olan tek kişi Einstein değildi. O zamanlar Berlin Universitesinde olan ve muhtemelen Einstein'ın makalesinin el yazmasını görmüş olan büyük Alman kuramsal fizikçi Max Planck kuramdan o kadar etkilendi ki, oradaki öğrencilerinden biri olan Max von Laue'den 1905-1906 kış döneminde o konuda bir konferans serisi hazırlamasını istedi. Von Laue de kuramdan o kadar etkilendi ki Einstein'la tanışmak için Bern'e gitti. Einstein'la kendisinin aynı yaşta olduklarını görünce çok şaşırdı. Kıdemli bir bilim adamıyla karşılaşmayı bekliyordu. Einstein sonradan von Laue'nin aslında şahsen tanıştığı ilk gerçek fizikçi olduğunu belirtti. (Sırası gelmişken, von Laue Einstein Nobel Ödülü'nü kazanmadan yedi yıl önce, 1914'te Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.) Einstein Bern'de öyle soyutlanmıştı ki kayda değer bir fizik kütüphanesine bile erişimi yoktu."
Tübitak Yayınları - III. Bölüm - Kuantumun Garip Hikâyesi
"Einstein’ın annesi müziği çok seviyordu, bu nedenle çocuklarının ikisine de çok küçükken müzik dersleri aldırdı. Einstein 6 yaşındayken keman çalmaya başladı ve 13 yaşıma kadar ders aldı. Çalmanın artık onun için çok zor olduğunu hissettiği ileri yaşlarına kadar düzenli olarak çaldı. Ne kadar iyi bir kemancı olduğu pek açık değil. Her türden ünlü müzisyen ona eşlik etmek istedi ve etti de, ama büyük ihtimalle müzisyen Einstein değil de fizikçi Einstein olduğu için."
Tübitak Yayınları - I. Bölüm - Einstein'ın Gençliği
Ses boşlukta yayılmaz. Işık, hava veya su gibi bir ortamda yayıldığında bu ortamdaki atomlarla çarpıştığı için yavaşlar.
Sayfa 49 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir."
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.