Birinci Haçlı Seferi Esnasında Bizans - Bir Bizans Prensesinin Anıları

16 Ekim 2024
Ketebe Yayınevi

2024 152. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2024 00:00
Aleksias, çok sayıdaki Bizans metni arasında belki de en bilinendir. Sadece Bizans tarihi için değil Anadolu Selçukluları, Büyük Selçuklular,Birinci Haçlı Seferi, Bizans’ın Kumanlar-Peçenekler ile mücadeleleri, Bizans Norman mücadelelerinin yanı sıra İmparatorlukta çıkan sapkın öğretiler ve tm bu konuların bağlamında XI.yy Bizans dünyasının geniş bir resmini vermesi bakımından yeri doldurulamaz bir konumdadır. Anna Komnene yaşadığı dönemde günümüz dünyasına kadar etkileri devam eden köklü olaylara birinci elden şahit olmuştur. Kendisinin ve imparatorluğun başından geçen olayları Aleksias isimli on beş kitaptan oluşan eseriyle bizlere ulaştırmıştır. Şayet böyle bir esere sahip olmasaydık ülkemizde Ortaçağ tarihçiliğinin ciddi manada eksik kalacağını söylememiz, herhalde abartı olmayacaktır. Anna Komnene’nin diğer bir önemi ise : dünya tarihinde bir kadın tarafından yazılan ilk tarih anlatısı olmasıdır. Özellikle onun yaşadığı dönemde tarih yazmanın ve tarihçiliğin genelde saray çevresinde ve manastırlarda yazan erkeklerin egemenliğinde olduğu düşünüldüğünde bu önem daha da artmaktadır. Aleksias Anna Komnena
AleksiasAnna Komnena · Ketebe Yayınevi · 20247 okunma
Puan vermedi
Çaka Bey'in Kılıçarslan tarafından öldürülmesi Aleksios ayrıca mektuplar aracılığıyla Çaka ile Sultanın arasını açmanın uygun olacağını düşündü. Bu nedenle Kılıçarslan'a şöyle bir mektup gönderdi: "Yüce Sultan Kılıçarslan", Sultanlık makamının miras yoluyla size ait olduğunu biliyorsunuz. Ancak akrabanız Çaka, görünüşte Roma İmparatorluğu'na karşı savaşa hazırlansa ve kendisini imparator olarak adlandırsa da gerçekte bunu bir bahane olarak kullanıyor. Bu çok açık bir bahanedir, çünkü o deneyimli bir adamdır, Roma İmparatorluğu'nun kendisini geride bıraktığını ve bu kadar büyük bir krallığı ele geçirmenin imkânsız olduğunu çok iyi biliyor. Bütün bu tehlikeli plan size karşı yöneltilmiştir. Bu nedenle, eğer akıllıysan buna müsamaha göstermezsin. Fakat umutsuzluğa kapılmaya gerek yoktur; aksine uyanık olmalısın, yoksa saltanatından olursun. Kendi adıma, Tanrının yardımıyla onu Roma topraklarından kovacağım ve sizin çıkarlarınızı düşündüğüm için kendi otoriteniz ile gücünüzü göz önünde bulundurmanızı ve barışçıl yollarla, reddederse de kılıçla onu hızla dize getirmenizi tavsiye ederim." İmparator bu önlemleri aldıktan sonra Çaka bir orduyla Abydos'un" kara tarafında görüldü ve kuşatma gereçleri ile taş fırlatma araçlarıyla burayı kuşattı. Daha fazlasını yapamazdı, çünkü henüz harekete hazır olmayan korsan gemileri ona eşlik etmiyordu. Savaşı seven ve cesur bir adam olan Dalassenos, tüm kuvvetleriyle Abydos yolu boyunca ilerledi. Sultan Kılıçarslan da imparatorun mesajını aldıktan hemen sonra Çaka ile çarpışmak üzere ordusuyla yola çıktı. Her barbar böyledir, sürekli katliam ve savaş peşinde koşar. Sultan yaklaştığında Çaka kendini karadan ve denizden tehdit altında gördü; gemisi yoktu, çünkü donanması hâlâ denize açılmamıştı, kara kuvvetleri Romalılardan ve akrabası
Tarih-Araştırma
AleksiasAnna Komnena · Ketebe Yayınevi · 20247 okunma

Anna KomnenaYazar · 2 kitap
Anna Komnena (2 Aralık 1083, Konstantinopolis-1153), Bizanslı tarihçi. Bizans İmparatoru I. Aleksios Komnenos'un (1081-1118 arası hükümdar) büyük kızı olup, babasının dönemini anlatan Aleksiad adlı eseri ile ünlüdür. Anna, iyi bir eğitim görerek, edebiyat, felsefe, tarih ve coğrafya okudu. Homeros'u, Aristofanes'i, Tukidides'i, Polibius'u ve Sokrates'i inceledi, Antik Yunan uygarlığını araştırdı ve güzel konuşma sanatı konusunda dersler aldı. VII. Mikhail'in (1071-1078 arası hükümdar) ile Alanialı Maria'nın oğlu ve tahtın vârisi Konstantin ile nişanlandı fakat onun erken ölümü üzerine 1097'de soylu ve tarihçi Nikeforos Bryennios ile evlendi. 1118'de imparatorun ölümü üzerine, annesi İrene Dukaina'nın desteği ile kocası Nikeforos'u tahta geçirmek için mücadele verdiyse de başarılı olamadı ve tahtın gerçek sahibi II. Yannis Komnenos (1118-1143 arası hükümdar) tarafından Keharitomene Kadınlar Manastırı'na sürgün edildi. Anna Komnena burada dinle ilgilenmeyip, bilimle uğraştı ve 1148'den sonra tarih kitabı Aleksiad'ı kaleme almaya başladı. Kitapta I. Aleksios'un kişiliği aşırı yüceltilmekte ve onun iktidarı ile I. Manuel Komnenos dönemi (1143-1180) karşılaştırılmaktadır. Anna'nın kronolojisi gerçeğe uymadığı gibi olayların da çarpıtıldığı görülür. Yazarın Antik Yunankültürüne olan yakınlığı eseri güzel yazı sanatının bir örneği yapmış; buna karşılık gerçekler bir ölçüde göz ardı edilmiştir. Saraya dahil bir kişi olduğundan, anlatımları birçok ayrıntıyı içeren, canlı ve renkli betimlemelerdir. Eserinde düşgücünü sıklıkla kullanmış ve birçok kurgusal kahraman yaratmıştır. Bütün bu yönleriyle Aleksiad, I. Aleksios'un yaşamı, savaşları ve dış ilişkileriyle, Haçlı Seferleri'nin Bizans cephesinden anlatan çok değerli bir kaynaktır.