Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilge Yönetici İzzetbegoviç'in Entelektüel Dünyası

Aliya

Yusuf Yavuzyılmaz

Aliya Gönderileri

Aliya kitaplarını, Aliya sözleri ve alıntılarını, Aliya yazarlarını, Aliya yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aliya İzzetbegoviç, ahlak anlayışını değerlendirirken iki kavram kullanır: "Vazife ve "Menfaat". Vazife ahlakın, menfaat ise siyasal alanın konusudur. Adalet ve fazilet uğruna savaşan birinin, dünyevi hiçbir menfaati yoktur. Bu yüzden ahlaki davranışlar menfaat ile temellendirilemez.
İzzetbegoviç'e göre din ile sanatın özü aynıdır. Bu öz "saf insaniyettir."
Reklam
Sanatın özü meyildir, yani dış dünyada değil; dahilde, ruhun içinde bir şeydir. Sanat, sanat eseri olmasa da özelliğini korur. Bu yaratıcı meyil yoksa sanat da yoktur.
Sanat ne kadar somutlaşırsa somutlaşsın manevi olma özelliğini hiçbir zaman yitirmez.
Sanat, tıpkı dinin insanlara mesajı gibi harika bir mesaj aracıdır. "Din ile sanatın tarih boyunca aynı veya benzeri kaderi yaşamış olması, bize şimdi gayet tabi görünmelidir. Değişik durumlarda onların hürriyet ve hürriyetsizlik ölçüsü hemen hemen aynı idi."
İzzetbegoviç'e göre insanının varoluşuna vurgu yapan din ve sanattır. Sanat, insanı yaratma eylemine çağırır. İlim doğruyu hedef edinirken, sanat hakikate uygun olanı hedefler; ilim tabiat kanunlarını keşfedip yararlanmak, sanat kainattaki düzeni yansıtmayı amaçlar.
Reklam
Aliya'ya göre "Din de devrim de acılar ve ıstıraplar içinde doğar. İkisi de refah ve konfor içinde yok olup gider."
"Tefekkür, meditasyon insanın kendi kendini, dünyadaki yerini tanımak üzere sarfettiği iç çaba; öğrenmek ve tahsil etmek ise gerçekler ve gerçekler arasındaki münasebetler hakkında bilgi toplamaktan apayrı bir faaliyettir... Tefekkür düşünürlerin şairlerin, sanatkarların, ermişlerin tutumudur, İlim adamlarının değil... İlim adamı da tefekkür anlarını tanır, ancak ilim adamı sıfatıyla değil, insan olarak, sanatkâr olarak. Tefekkür kişiye kendi üzerine hakimiyet imkânı verir; ilim de tabiat üzerinde..."
"Kültürün hamili insan, uygarlığın hamili ise toplumdur. Kültürün gayesi terbiye sayesinde kendi kendine hâkim olmak; uygarlığın gayesi ise ilim sayesinde tabiata hâkim olmaktır. İnsan, felsefe, sanat, şiir, ahlak, inanç kültüre aittir."
Kültür 'insan olmak hüneri', uygarlık ise işlemek, üretmek, yönetmek, şeyleri daha mükemmel yapmak maharetidir. Kültür, 'durmadan kendini yaratmak', uygarlık ise dünyayı durmadan değiştirmektir.
108 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.