Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

All About Space Özel: Kara Delikler 2024

All About Space

All About Space Özel: Kara Delikler 2024 Gönderileri

All About Space Özel: Kara Delikler 2024 kitaplarını, All About Space Özel: Kara Delikler 2024 sözleri ve alıntılarını, All About Space Özel: Kara Delikler 2024 yazarlarını, All About Space Özel: Kara Delikler 2024 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sayılarla Karadelikler
299.792.458 Bir olay ufkunun hemen dışından kaçmak için gereken metre/saniye cinsinden hız 66.000.000.000 Var olduğu bilinen en büyük karadelik Güneşimizin kütlesinden kat ve kat daha büyük 0,2 İlk karadelik birleşmesinden gelen kütleçekim dalgalarının cızırtısının algılanması için geçen saniyenin kesri 4.100.000 Galaksimizin merkezindeki karadelik, Güneş'in milyonlarca kütlesine eşdeğer 3 Bir karadeliğin sahip olabileceği temel özelliklerin sayısı; buna saçsızlık kuramı denir 8 Olay Ufku Teleskobu'nu oluşturmak için güçlerini birleştiren dünya çapındaki teleskop sayısı
Bir roketin Dünya'nın kütle çekiminden kaçabilmesi için saniyede 11,2 kilometre hızla hareket etmesi yeterli. Güneş için bu sınır saniyede 618 kilometreye çıkıyor. Aynı roket, Sirius B gibi bir beyaz cüce yıldızdan kaçmak isterse, saniyede 5.200 kilometre hızla hareket ediyor olmalı. Bir karadeliğin pençesine düşmüş bir roket, saniyede 299,792 kilometre, yani ışık hızı ile hareket ediyor olsa dahi karadeliğin kütle çekimi kuvvetinden kendini kurtaramıyor.
Reklam
Bir çay kaşığı kadar nötron yıldızı maddesi, milyarlarca ton kütleye sahip.
Bir karadeliğin içindeki kütle iki katına çıkarsa, olay ufkunun hacmi sekiz kat artıyor. Böylece karadelik daha az yoğun hale geliyor.
karadelikler bir gün evrene hakim olacak
Karadelikler o kadar yavaş buharlaşıyor ki, son yıldızlar sönüp öldükten çok sonra da var olmaya devam edecekler, bu nedenle bilim insanları bir gün evrende geriye kalan tek şeyin karadelikler olacağını düşünüyor.
Karadelik modelleri
En basit karadelik türü olan Schwarzschild karadelikleri sadece bir olay ufku ve bir tekillikten oluşuyor ve dönmüyor. Kerr karadelikleri ise dönüyor ve ergosfer olarak bilinen üçüncü bir bileşene sahipler.
Reklam
CYGNUS X-1 keşfedilen ilk karadelikti
Cygnus X-1 gökyüzündeki en parlak radyo kaynaklarından biri ve şu anda bir mavi süper devi yiyerek besleniyor.
Karadeliklerin uzay-zamanı bükmesini çok güzel anlatan bir örnek
Bir alanda toplanan kütle ne kadar fazlaysa, bükülme o kadar fazla oluyor ve oluşan kütle çekimi alanından kaçmak için o kadar fazla enerji gerekiyor. Bir cismin yörüngesinde dolanan başka bir cisim, veledromdaki bir bisikletçi gibi düşünülebilir. Bisikletçi düz bir çizgide gitmeye çalışıyor. Ancak eğimli zemin onu daireler çizerek hareket etmeye zorluyor. Daha hızlı pedal çevirirse, pistin tepesinden dışarı çıkmaya yetecek kadar hızlanabiliyor fakat yavaşlarlarsa tekrar merkeze doğru sürüklenmeye başlıyor.