20 Şubat 2024
Ayrıkotu Yayınları

Ümit Yalçın Doğan // Altı Üstü
2024 30. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2024 08:15
Merhaba Sevgili Öyküseverler Bugün size “altı üstü” altı öyküden oluşan bir hikaye kitabı ile geldim: Ümit Yalçın Doğan’ın yazmış olduğu “ Altı Üstü” isimli öykü kitabı… Hikayelerin isimleri de şu şekilde : “Doğu Ekspresinde Cinayet”, “Yaban”, “Suç ve Ceza”, “İhtiyar Balıkçı”, “Aşk- Memnu”, “Kumarbaz”… Kitabı bitirince arka kapak yazısındaki; “Dünya küçük, hayat kısa.” lafını çok iyi anladım gerçekten. Eminim ki sizler de bu kitabı okuyunca ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Kitaptaki ilk hikayemiz, mecburi sebeplerle binilmiş bir tren yolculuğu ile başlıyor. Hikayeler bir trenin vagonu misali, bir sonraki hikayeye bağlanarak devam ediyor. Yani bu altı hikaye birbirinden bağımsız hikayeler değil. Son hikayeye gelindiğinde ise bir hayat, belki depremle değil ama hayal ve güven kırıklığı ile yıkılıyor. Bir trenle başlayan o yolculuk, perdesini tren raylarında mı kapatıyor? İşte orası da biraz meçhul… Bu arada kitapta 30 Ekim 2020 ‘de İzmir’de olan depremi de konu alan hikayeler vardı. Bu depremden bir gün önce de yeğenim Çınar doğmuştu. O depremi evde yalnız başıma yaşamış biri olarak , hikayeleri okudukça sanki o günü yaşadım. Ablamlar bu depremi bebek ile birlikte hastanede yaşadılar.Şükür ki hiç birimize bir şey olmasa da o korku hala üzerimizde. Aklıma gelmişken bu anımı da yazmak istedim. Altı Üstü Ümit Yalçın Doğan
Hikaye
2024 54. kitabı
Merhabalar dostlar Bugün sizlere artık hepinizin öğrendiği ve benim okumayı sevdiğim tür olan bir #öykü kitabıyla geldim. Genellikle oyku kitaplarının icerisinde birbirinden ayrı konulara veya ayrı bağımsız öykülere yer verir yazarlarımız. Ama bu #altıüstü öykü kitabımızda oykulerimiz birlikte bir bütün olustuyor olması beni oldukça memnun etti. Yüreklere dokunan İhtiyar Balikci öyküsü benim favori oykulerim arasında yerini aldı bile. Sizlere öykülerden bahsetmek istemiyorum meraklanmaniz için Asla pisman olmayacağınız, severek okuyup, okurken hissedeceginiz, üzülüp kederleneceginiz, bir umutlanip heyecanlanacaginiz sade, yalın bir dille yazılmış güzel öykü kitabımız olan #altıüstü kitabımızı kitapliginiza eklemeyi unutmayın. Kitapla ve keyifle kalın.
2024 111. kitabı
Altı Üstü Ümit Yalçın Doğan Merhaba arkadaşlar #öykü okumayı sevenler burada mı? Ben yoğun olduğum dönemlerde #öykükitabı okumayı cok seviyorum.Çapraz okuma yaparken peyderpey okuduğum #öykükitapları apayrı keyif veriyor bana Bugun sizlere birbirinden bağımsız gibi gözüken aslında bir yerlerde yolları kesişen kişilerin #öyküleri nden oluşan #altıüstü eserdeki toplam 6 öyküden oluşan eserde ki her bir öykü ayrı yüreğime dokundu Yüreğime dokunan #ihtiyarbalıkçı öyküsünden hemen sizlere biraz bahsedeyim arkadaşlar Abisi vefat edince sevdiği Zeynep i ardında bırakıp yengesi Aynur ile evlenmek zorunda kalan Ömer,Niğde nin Aktaş Köyünde daha fazla kalamadı.Askerlik sonrası kendisini yanına çağıran asker arkadaşı Faruk un Çeşme ye yanına gitti yeni çekirdek ailesiyle. Faruk,Ömerleri Aziz Beyin iki katlı saray gibi evinin bakımını yapmaları icin oraya işe soktu.Ömer bu evin kahyası olmuştu.Bos zamanlarında abisinin emaneti oğlu Umut ile birlikte aldığı ufak tekne ile balığa çıkarlardı.Yine bir hafta sonu çıktıkları balıkta,karşıdan gelen tekne Omerlerin ufak teknelerine çarpınca Umut denize düşmüştü.Teknedeki insanların haykırışlarıyla Bora Bey olaya müdahale edip,kendini tanıttı. Bora bey gündüz olan tekne kazası sonrası Ömer ve Umut u evlerine götürmeyi teklif etti.Yola çıktıları anda daha ilk kavşakta önlerine çıkan motosikletin hızla arabaya çarpmasıyla yürekleri ağızlarına geldi. Polis gelipte mevtanın kaskını çıkardığında ölen kişinin askerlik arkadaşı,canı ciğeri,bulunduğu yere gelip yerleşmesini vesile olan biricik kardeşi Faruk du Ömer,yıllar önce abisinide trafik kazasında kaybetmişti.Olduğu yere yığılıp kaldı #askimemnu öyküsünü okuduğumda Mutlu nun karısı Burcu nun sadakatsizligi canımı çok sıktı… #ihtiyarbalikci öyküsünde takdir ettiğim Bora yı #aşkımemnu öyküsünde
2024 58. kitabı
Altı üstü; Doğu Ekspresinde Cinayet, Yaban, Suç ve Ceza, İhtiyar Balıkçı, Aşk-ı Memnu, Kumarbaz başlıklarında 6 birbirine bağımlı öykü ve 96 sayfadan ibaret. Öykü başlıkları tanıdık geliyor değil mi? Öykünün tamamı, başlıklara uygun olarak kurgulanmış. 30 Ekim 2020" de, İzmir"in Seferihisar ilçesinin açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrasında Bayraklı ve Bornova ilçelerinde yıkılan binalar 117 kişinin vefat etmesine neden olmuş. Kumarbaz öyküsünde yazarımız, depremin etkilerini, bilmeden ortaya çıkardıklarını ve sonucunda, bir ailenin yıkımını ele almış. Kitabımız bir tren yolculuğuyla başlıyor, trende birlikte yolculuk yapanların gittikleri yerde tekrar karşılaşmaları ile sona eriyor. Bazı yerlerde hala geçerli olan abi / kardeş vefat ettiyse, geride kalan eş ile diğer kardeşi evlendirme geleneği de öyküye konu olmuş. Her biri yaşanmış/ yaşanabilecek olaylardan kaleme alınmış. Konuşmaya kalkınca hangimizin hayatı öykü / roman değil ki? Evlere sığmadı Ömer.Yılkı olup dağlara vurdu,rüzgâr olup esti,sema oldu gürledi ,yağmur oldu yağdı da yangını sönmedi…. Hayat tüm acılarına rağmen hayallerini engelleyemiyordu insanın... ... İkisi de henüz hayattaydılar ama bu karanlık boşluktan çıkabilecekler miydi? Ölüm korkusu ile akıllarına türlü düşünceler hücum ediyor, acı içerisinde birçok duyguyu bir arada yaşıyorlardı... Derler ki günbegün küçülen dünyada herhangi iki insan birbirine en fazla altı kişi uzaklıktadır. Söz gelimi, Afrika kıtasında yaşayan bir insanın doğru altı bağlantı ile ABD başkanına ulaşması mümkündür. Şimdilerde sosyal ağların etkisiyle bu bağlantının kısalmış olması da şaşılacak şey değildir. Ama biz bağları kısaltmadan, insanları aradan çıkarmadan, yaşamlara dair hikâyeler anlatacağız. Birbirinden bağımsız görünen ama tam da iç içe

Ümit Yalçın DoğanYazar · 0 kitap
1985 yılında Ayşen ve Yılmaz’ın ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Mardin, Hatay, Van, Uşak, İzmir, Ankara ve İstanbul’da yaşadı. Çok gezdi, çok okudu. Şimdi sıra yazmakta. Hacettepe Üniversitesinden mezun olduktan sonra “Ankara’nın en çok İstanbul’a dönüşü güzel” diyerek ver elini İstanbul. İçinden edebiyat geçen şehir. Boğaz, erguvanlar, martılar. Rüzgârın verdiği özgürlük hissini tadınca motorları, yelkenleri ve içinde rüzgâr geçen şarkıları sevdi. İlk defa “bana esmeyi anlat” dediğinde gitarı vardı. Sonra envaitürlü enstrüman. Şimdi göz bebeği klarnet. Koşturmak boş durmaktan iyidir ilkesiyle tecrübe peşinde koşmaya devam. Yazmaya başladıktan sonra kalemi bırakmak da mümkün değil. Bu ilk roman. Devamı da gelecek. Mutlu olmak bir seçimdir elbette ama çevrenizden beslenir. Mutluluğunu eşi Nilay ve oğlu Atlas’tan alıyor. Kıymettarları ile İstanbul, Suadiye’de yaşıyor. Kısaca yaşamı bundan ibaret.