Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

ABD: Hipergücün Jeostratejisi

Amerikan İmparatorluğu Atlası

Gerard Dorel

Amerikan İmparatorluğu Atlası Sözleri ve Alıntıları

Amerikan İmparatorluğu Atlası sözleri ve alıntılarını, Amerikan İmparatorluğu Atlası kitap alıntılarını, Amerikan İmparatorluğu Atlası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Devasa ticaret ve bütçe açıkları veren ABD diğer devletlerin yaptığı gibi, bunları, uluslararası yatırımlar sayesinde finanse ediyor. Büyük miktarlardaki kamu ve özel sektör borç stokunu, kendi parasıyla borçlanarak finanse ediyor ki asıl güçlü oldukları nokta bu. 1973'te sabit kur baskısından kurtulan ve serbestçe dalgalanan dolar, başlıca rezerv para birimi ve yegane uluslararası mübadele aracı olduğundan dünya için vazgeçilmez bir konumda. Bu sayede, ABD'ye borç verenler, aslında, kendi tasarruf fazlalarını Amerikan hazine bonolarına yatırıp ABD'nin tedarikçisi olmuş oluyorlar.
Nefret
Dünya ABD'ye karşı çelişkili duygular besliyor. Kimılerinin gıpta, kimilerininse nefret ettiği Amerikan modeli, baştan çıkarıcı olduğu kadar itici de. ABD'nin jeostratejik gücü seferber olmuş durumda, ama zaman zaman küstahlaşabilen bu büyük gücün, dünyadaki tüm sorunların evrensel nedeni olduğunu düşünenler bu güce tepkili. Fakat Yanki düşmanlığı, Amerikan dış politikasına duyulan tepki olduğu kadar, Amerikan küreselleşmesine direnmekte zorlanan ulusal kültürlerin beslediği karmaşık bir his aynı zamanda. Dünyanın ABD'ye karşı hissettikleri, ülkeye duyulan hayranlık ile imparatorluğa duyulan nefret arasında gidip geliyor.
Reklam
Zayıf komşularına ve aldahp katlettikleri yerlilere ait toprakları zorbalıkla ele geçirmiş -"Fethetmiş" - olan Amerikan halkı, Pasifik kıyısına ve ötesine doğru genişlemenin de kendi kaderi ve görevi olduğuna inanmaya başladı. Kısacası, Pasifik kıyılarına ve ötesine doğru yayılmak gerektiği yolundaki ulusal mitos, bir başka deyişle "belirlenmiş yazgı", 1790-1798 yılları arasında gerçekleşen yayılmacı hareketin bir ürünüydü.
NTV Yayınları
"Dünya nüfusunun sadece %5'ini barındırmasına karşın yeryüzündeki tüm zenginliklerin aşağı yukarı üçte birine sahip olan ABD, dünyanın en büyük ekonomisi. ABD, bu güçlü konumunu, ürettiği çeşitli ürün ve hizmetlerden ya da dünyanın tüm zenginliklerini ve en büyük yeteneklerini kendine çeken cazibesinden çok, yüksek teknolojiye borçlu. Bu sayede de; yeniliğin, üretimin ve ticari stratejilerin birbirine sıkı sıkıya bağlanmasını zorunlu kılan, çok hızlı, takip etmeyi beceremeyenler için kimi zaman sarsıcı bir üretim döngüsünü tüm dünyaya dayatabiliyor."
NTV Yayınları
Kızılderililer 1787 Anayasasında kendilerine yer bulamadılar, "yabancı ulus" muamelesi gördüler ve Amerikan ulusu kavramıııın parçası olamadılar. Doğuda yaşayanlar çok kısa bir süre içinde ya katledildı ya da sürüldü. Çayırlarda yaşayanlar, bir süre, atalarının topraklarında kalmayı başarabileceklerini sandılar ama akıberleri aynı oldu. Akın akın gelen göçmenlerin önünde oradan oraya savruldular; anlaşmalar hiçe sayıldı, bizonların soyları tükendi. Direniş bir iki zafer kazandı (Little Big Horn, 1876) ama 1890'a (Wounded Knee Katliamı'na) kadar devam eden savaşlarda direnişçiler Amerikan suvarileri karşısında bozguna uğradı. Bu arada, demiryolu şirketleri hanıya doğru haylı yol almuş federal hükümet de "hazine" arazılerini bomesteader'lara Eskiden ABD'de, işlemek koşuluyla devletten toprak alan kişi (y.n.) comertçe dagitiyordu. Hayatta kalan Kızılderililer batının yuksek arazilerine kurulmuş sefil kamplara suruldu.
NTV Yayınları - Baskı altına alınan, katledilen Kızılderililer
"Amerikan İmparatorluğu - Claude Julien bu terimi daha 1968'de kullanmıştı - İkinci Dünya Savaşı'nda ve Soğuk Savaş boyunca o kritik rolü üstlendiğinden beri, kendini tüm dünyaya dayatıyor."
NTV Yayınları
Reklam
"ABD dünyanın her tarafından yetenekleri; sanatçıları, Nobel ödüllü bilimcileri, araştırmacıları, profesörleri, ileri düzey öğrencileri kendine çekiyor. Yüksek öğrenimlerini kendi ülkeleri dışında yapan 3 milyon gencin üçte biri Amerikan üniversitelerini tercih ediyor ve çoğu diplomalarını aldıktan sonra ABD'de kalıyor. ABD'de kalanların çoğu, yani iki kişiden biri Asyalı ve Asyalılar, yalnızca vasıflı personele iş veren ileri teknoloji firmalarında çalışmak için gerekli çalışma vizelerini almak konusunda diğerlerinden daha becerikliler."
NTV Yayınları - Amerika, "Yeryüzü Cenneti" (III): Beyin Göçü
"Küreselleşen ekonomik sistem içinde ekonomik güç, sayıları birkaç yüzü geçmeyen büyük şirketlerin kontrolünde. Çokuluslu olarak bilinseler de merkezlerine, yöneticilerin, özellikle de hissedarlarına bakıldığında bu şirketler belirli bir coğrafyaya aittir. Kapitalist düzenin hüküm sürdüdü bu dünya coğrafyasında ABD, birçoğu yabancı ülkelerde büyük yatırımlara sahip şirketleri sayesinde ilk sıraya yerleşiyor. Çokuluslu şirketlerin oluşturduğu büyük tekel kimi zaman bunları yabancı grupların kontrolüne bıraksa da bu gruplar eninde sonunda gelip ABD'de yatırım yapıyor ve er ya da geç amerikanlaşıyor."
NTV Yayınları - Küreselleşen Şirketler
"Çin'i, Tayvan'la ilgili emellerini hayata geçirmekten alıkoymak için siyasi ve ticari bir ortak haline getirmek ama Japonya'yı da ayrıcalıklı ortak statüsünden düşürmemek zorunda.."
NTV Yayınları