Ali Kar’ın yalnız kendi yaşamını değil, Türkiye’de işçi sınıfının bütün bir tarihsel gerçekliğini ilk ağızdan aktaran bir tanıklık kitabı. Fakir bir ailenin çocuğu olarak başlayan bu yaşam öyküsü, sınıfsal dezavantajla hayata atılanların kaderini değiştirme çabasına dair güçlü bir örnek sunuyor. Kar’ın hikâyesi, daha çocukluk yıllarında parasızlıkla boğuşarak, eğitim için ineklerle yolculuk ettiği günlerden itibaren zorluklarla iç içe. Ardından gelen askerlik dönemi, üstlerin baskılarıyla ve haksızlıklara karşı başkaldırısıyla şekilleniyor. O, hiçbir dönemde sessiz kalmayı seçmeyen biri; arkadaşlarının sesi olduğu için cezalandırılan, fakat boyun eğmeyen bir karakter. Bu duruş, onu ordudan uzaklaştırsa bile hayatının yönünü keskin bir biçimde belirliyor. Kendisini ait olduğu sınıfa, proleteryaya adaması da tam burada başlıyor. Maden işçiliğinden temizlik işçiliğine kadar pek çok alanda çalışan Kar, her ortamda işçilerin hakkını savunan, örgütlenmeden yana taviz vermeyen biri. Bu duruş, sonunda onu TSİP’in kurucularından biri haline getiriyor. Kitap, dönemin sol partileri arasındaki fikir ayrılıklarını ve bu tartışmaların sendikal alanlara nasıl yansıdığını, Kar’ın doğrudan tanıklığıyla en “ham” haliyle ortaya koyuyor. 12 Eylül faşist darbesi sonrasında yurtdışına kaçmak zorunda kalışı, hikâyenin kırılma noktalarından biri. Ancak dışarıda geçen yıllar bile onun mücadele çizgisini değiştirmiyor; sendikal çalışmalara katılıyor, işçileri örgütlemeye devam ediyor. Nerede olursa olsun, baskıların ve mobbinglerin onu yıldırmadığı, sınıf bilincine sıkı sıkıya bağlı bir önder olarak varlığını sürdürüyor.
Bu kitap, bir işçi önderinin mücadele dolu yolculuğunu romantize etmeden, süssüz ama çarpıcı bir dille aktarıyor. Bir sınıfın kendi içinden çıkardığı bir önderi, kendi