Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Antik Çağ'da Taş Duvar İşçiliği

Murat Fırat

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Antik Çağ'da taş yontma işçiliğindeki gelişim sonucu düzgün blokların üretilmeye başlanması Anadolu için M.Ö. 2. binyılın ortalarına denk düşmektedir.
İlk harç denemeleri topraktan olmuş ve toprak ile suyun karışımından balçık veya bunun belli formlar halinde sıkıştırılıp kurutulması ile oluşturulan bir diğer duvar malzemesi olan kerpiç elde edilmiştir.
Reklam
Kireç harç, genellikle tuğlaları birleştirmekte kullanılan, söndürülmüş kireç, kum ve su karışımından elde edilen birleştirici olarak tanımlanabilir (Hasal 2010: 190-191). Bu harç yapıda kullanıldıktan sonra suyun fazlası buharlaşır ve ilk kuruma meydana gelir. Hava ile temas sonrasında ise yeniden fazla su molekülü ile ıslanan harç, bu suyun buharlaşması neticesinde tamamen kurur ve sertleşir.
Şekilsiz taşların herhangi bir bağlayıcı materyal olmadan sağlam bir biçimde birleştirilmesi mümkün olmadığından zamanla "harç" teknolojisi gelişmiştir.
Taş bloklarının yüzeylerinin işlenişindeki temel amaç düz ve tekdüze görünümden kaçınmak isteği olmalıdır.
"Duvarlar diğer tüm maddi kalıntılarda da olduğu üzere, onları yapan insanların ve medeniyetlerinin bir ürünü olarak gelişmişlerdir."
Reklam
Taş işçiliği, M.Ö. 3. bine dek çeşitli taş, tahta, bakır el alet­ leri ve halatlarla yürütülmüştür. Örneğin Hititler çok sert bir taş olan yeşilimsi dioritten çekiç, keski ve diğer inşaat alet­lerini üretmişlerdir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.