Aşk Tene Düşerse

Nisan 2012
Taş Medrese Yayınları
Sıralamalar

2022 29. kitabı
BİR GÜZEL KİTAP: AŞK TENE DÜŞERSE “Okuru okumadan evvelki haliyle bırakan bir kitap başarısız bir kitaptır.” demiş Emil Cioran. Beni okumadan evvelki halimde bırakmayan, yani öğreten, bir edebi eser okuma zevki tattıran, onlarca kısa öykü ve kıssadan hisseler almamı sağlayan, nitelikli, derinlikli hoş bir kitap okudum tatil başladıktan hemen sonra: Aşk Tene Düşerse. Bu güzel kitapla Şehrengiz okuyucusu da tanışsın istedim. Aşk Tene Düşerse Gümüşhaneli şair/yazar Talat Ülker’in Nisan 2012’de Taş Medrese Yayınlarından çıkan deneme kitabı. Eser iki yüz kırk bir sayfa ve yirmi beş denemeden oluşuyor. Aklın Hamlığı, Gönül Gözü, Benliğin Yükü, Yanmak Yandırmak, Kemale Yolculuk, Aşk Aramaktır… gibi deneme başlıklarından anlaşılacağı gibi somut değil daha çok soyut temalar işlenmiş kitapta. Denemelerde temalar, özgün bir bakış açısıyla ele alınmış; medeniyetimizden derlenmiş öykü ve kıssalarla açıklanmaya çalışılmış. Bazı kitaplar vardır daha ilk sayfalarda okurunu kendi büyülü dünyasına çeker. Kitap bitmeden o dünyadan çıkamazsınız. Hatta bazen bitseler de zihninizi meşgul etmeye devam ederler. Altını çizdiğiniz kısımları tekrar okur, tuttuğunuz notları karıştırırsınız. Aşk Tene Düşerse böyle bir kitap. Düşündürüyor, hoşça vakit geçirtiyor, öğretiyor, “ne kadar az şey biliyormuşum” hayretini yaşatıyor, söz ustası şairlerle karşılaştırıyor yani sizi “evvelki halinizde bırakmıyor.” Altını çizdiğim şu cümleler hem bu kitaba hem okumaya dair ne çok şey söylüyor: “Sen bir kitapsın. Kendini okuman gerek. Kendini okuyacak birikimi elde edebilmek için kâğıda nakşedilmiş bilgilerin izini sürmek zorundasın. Okuduğun her kitap, sana ‘ne kadar da az şey biliyormuşum’ hayretini yaşatacak evvela, ‘bilmediklerimi ayaklarımın altına yığsaydım başım göğe değerdi’ diyen ulu kişinin haklılığını
Aşk Tene DüşerseTalat Ülker · Alka Yayınevi · 202013 okunma

Talat ÜlkerYazar · 11 kitap
Talat Ülker, Gümüşhane'nin Keçikaya köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Kale nahiyesinde okudu. Lise öğrenimini Gümüşhane Lisesinde tamamlayan şair, 1981'de Erzurum Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne kaydoldu. Üniversite yıllarında çeşitli kültür sanat ortamlarında bulunan Ülker; Yunus Emre, Fuzûlî, Hacı Bektaş-ı Veli, Niyazi-i Mısrî gibi şahsiyetlerin eserlerini okudu ve bu kaynaklardan beslendi. Yükseköğrenimin ardından Muş’un Bulanık ilçesinde öğretmenliğe başladı, iki yıl sonra Gümüşhane Lisesine tayini çıktı ve orada öğretmenlik yaptı. 1992'de Karadeniz Teknik Üniversitesi Gümüşhane Meslek Yüksekokulunda okutman olarak göreve başlayan Ülker, 2009 yılında Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünü de bitirdi. Evli ve dört çocuk babası olan Talat Ülker, Gümüşhane'de yaşamaktadır. Herfene Dergisi genel yayın yönetmenliği yapan Ülker, birçok alanda eserler verdi. Nihal Atsız ve Dilaver Cebeci başta olmak üzere Gümüşhaneli yazar ve şairler hakkında hazırladığı çalışmaları da kitaplaştırdı. Talat Ülker’in şiiri millî romantizm dairesinde; Türk halk kültürü ve tasavvufundan yoğun olarak beslenir. Halk şairlerinin berrak söyleyişi ve divan şiirinin kompleks yapısını eserlerinde sentezler. Onun şiirlerinde mistik ve millî imgelerin yanında aşk izleği de önemli bir yer tutar. Türk şiirinin birçok tür ve biçimini eserlerinde kullanarak eserlerini poetik ve biçimsel anlamda bütüncül bir yapıya kavuşturmuştur. Şiir ve araştırma kitaplarının yanında Kar Sesi ve Aşk Tene Düşünce adlı iki deneme kitabı olan Ülker, Kar Sesi’nde muhayyel bir sevgiliye yazılmış edebî mektupları bir araya getirir. Aşk Tene Düşünce kitabı insana, aşka ve hayata dair sorulara Türk-İslam kültürü ve medeniyet dairesi çerçevesinde cevaplar arayan bir eserdir.