Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Assos Sözleri ve Alıntıları

Assos sözleri ve alıntılarını, Assos kitap alıntılarını, Assos en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Alexandreia Troas
M.Ö. 310 yılında Büyük İskender'in komutanlarından Antigonos Monophtalmos (Tekgözlu Antigonos) tarafından Antigoneia adı ile kurulur. Kentin kuruluşunda yakın çevredeki Neandreia, Larissa, Hamaxitos, Kebren ve Skepsis halkı yeni kurulan kente göçe zorlanır. Böylece bir kentler konfederasyonu oluşturulur. Beş kentin bir yere toplanmasının gayesi, ekonomik ve stratejik bakımdan güçlü bir kent oluşturmaktı. M.Ö. 301 yılında Lysimakhos'un kontrolüne giren kentin adı, Büyük İskender'in anısına Alexandreia Troas olarak değiştirilir. Kısa süre sonra M.Ö. 281 yılında kent; Seleukos Krallığı'na, M.Ö. 227/226 yılında Pergamon Krallığı topraklarına dahil olur. M.Ö. 133 yılında Pergamon kralı lll. Attalos'un vasiyeti ile Roma İmparatorluğu'na bırakılır.
Sayfa 11
Koçali Antik Sütun Ocağı
Neandreia çevresinde, birçok antik taş ocağı tespit edilmiştir. Bunlardan biri Koçali Köyü'nün 200 metre kadar batısında, karayolunun yüz metre kadar kuzeyindedir. Ocakta işlendikleri yerde bırakılmış dokuz adet büyük sütun bulunmaktadır. Sütunlar 11.60-11.30 metre uzunluğunda ve 1.40 metre çapındadır. Büyük bir kaya bloğundan birden fazla sütunun nasıl yapıldığını görme açısından ilginçtir. Troas Bölgesi'nde bu sütunların kullanılabileceği büyüklükte bir yapının olmaması nedeniyle, söz konusu sütunlar başkent Roma veya bir başka şehre ihraç edilmek üzere hazırlanmış olamalıdır. Henüz bilinmeyen bir sebepten dolayı, sütunlar işlendikleri yerde bırakılmıştı. Benzer granit sütunlardan, Alexandreia Troas limanında da bulunmaktadır. Antik kaynaklardan da bilindiği üzere Ezine ve çevresindeki taş ocaklarında çıkartılan granit sütunlar birçok ülkeye ihraç edilmiştir.
Sayfa 18
Reklam
Alexandreia Troas Kenti
M.S. 2. yüzyılda, şehir halkının içme suyu problemi, Herodes Atticus adlı hayırsever tarafından çözülür. Herodes Atticus, İda Dağı'ndan Alexandreia Troas'a kadar uzanan su kemerlerinin ve hamamın inşa masraflarını karşılar.
Sayfa 13