Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye'de Ulusalcılığın Kökenleri

Attilâ İlhan'ın Siyasal Düşüncesi

Hakan Reyhan

Attilâ İlhan'ın Siyasal Düşüncesi Gönderileri

Attilâ İlhan'ın Siyasal Düşüncesi kitaplarını, Attilâ İlhan'ın Siyasal Düşüncesi sözleri ve alıntılarını, Attilâ İlhan'ın Siyasal Düşüncesi yazarlarını, Attilâ İlhan'ın Siyasal Düşüncesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İlhan'ın iki buçuk ay devam edebildiği Boğaziçi Lisesi deneyiminde kendisi için ilginç bir gelişme, Türkçülüğün fikrî önderi olarak kabul edilen Nihal Atsız'ın o zamanlarda o lisede hoca olması ve İlhan'ın kısa bir süreliğine de olsa Atsız'ın öğrencisi olmasıdır. O dönemde komünizme sempati duyan bir genç olarak İlhan, o yıllarda fikirlerinin tam karşı kutbunda yer aldığını bildiği ve "anti-komünizm" ve "Turancılık" ile şöhret olmuş Nihal Atsız ile ilgili ilginç bir anısını şöyle anlatır: "...Edebiyat öğretmenimiz Nihal Atsız'mış, Turancı! Dergiler çıkarıyor, kıyametler koparıyor. E biz de solcuyuz; Atsız bunu fark ederse, çaktırır. Derken Nihal Bey derse geldi. Öyle zannedildiği kadar korkunç bir adam olmadığını gördüm. Çocuklara gerçi hakaret ediyordu, haklıydı çünkü öğrencilerin çoğu tembeldi. Bir şart koşmuş: Derse kalkan herkes İstiklal Marşı'nı ezbere okuyacak, baştan sona. O iki kubleyi değil, tamamını istiyor. Kimse de beceremiyor; beceremeyene hakaret edip oturtuyor. Ben en arka sıraya oturmuşum. Zaten hep arkalarda otururdum. Pencereden denizi seyrediyorum. Beni yakaladı, 'Sen, arkada deniz seyranı yapan beyefendi, gel bakalım', dedi, 'oku şiiri!' Başından sonuna kadar okudum. Fena da okumadım. Herhalde hoşuna gitti; 'Sen kimsin?' dedi. Ben şuyum buyum... 'Ooo! İsmin de güzel, Attilâ ha!...' dedi..."
Sayfa 55 - Phoenix Yayınları
“ Genel dünya görüşü olarak, siyasal düşünceler içerisinde her şeyden önce kendisini ‘sosyalist’ olarak tanımlamıştır. Ancak onun sosyalistliği kalıplaşmış bir ideoloji olmadığı için, dünyadaki sosyalizm uygulamalarını ve sosyalistleri de açık bir şekilde eleştirebilmiştir. Üstelik onun sosyalistliği diyalektik metodolojisi gereğince, tarihsel ilerlemeye ve ulusallığa verdiği önem çerçevesinde Türkiye’nin koşullarında öncelikle Türk İnkılabı ve çağdaş demokratik kazanımlar üzerine inşa edilen bir sosyalizm anlayışıdır. Bu kapsamda İlhan’ı hem sosyalist, demokrat hem de Kemalist, milliyetçi olarak nitelendirmek mümkündür. “
Reklam
“ Sosyalizmin sadece milli olması yeterli değildir, bu milliliği tamamlayan özgürlükçülük ve insancılık da sosyalizm fikrinin olmazsa olmaz şartıdır. Hatta ona göre sosyalizm ya özgürlükçü ve insancı olacaktır, ya da olmayacaktır. “
“…(Türk Ordusu), NATO’ya girildikten sonra bizden ayrıldı. Bugün evleri ayrı, garnizonları ayrı, yaşamları ayrı, her şeyleri ayrı. Hiç göremiyoruz onları. Bizim çocukluğumuz hep ‘subay amcalar’la geçti. Şimdi ortada yoklar. Komşularımız Yüzbaşı Zabir Ahmet Bey’di falan. Şimdi yok böyle şeyler. Görünmez bir güç halindeler. Bu Amerikan ordusunun bakış tarzıdır, Türk Ordusu’nun değil. Avrupa ordusunun da bakış tarzı değildir. Çünkü Avrupa ordusu da, çok ilginç bir şey, asildir. Avrupalı subaylar asildirler, soyludurlar. Halbuki Türkiye’de burjuvaziden bir tek kişi subay olmuyor. Sabancı’nın ailesinden Harbiye’ye girenini gördünüz mü? Ya da Koç’un? Yine halk çocukları asker oluyorlar. Halk çocukları asker oluyorsa, o zaman onların yeri Müdafaa-i Hukuk’taki adamların yeri olacak. “
“ (1) Sovyetlerin dağılmasından sonra, daha özgürce tartışılan ve sorgulanan Sovyet devrimi tarihinde ortaya çıkan sosyalist Turancı Sultan Galiyev ve diğer Asyalı milli komünistler üzerine tartışma. (2) İlk Türkçülerin solcu (Yusuf Akçura), ilk komünistlerin Türkçü (Mustafa Suphi) olduğunu belirtmesi. (3) Mustafa Kemal’in devriminin mazlum milletlerin önünü açtığı ve dünyadaki diğer ulusal kurtuluş hareketlerine örnek olduğunu anlatan yazıları. (4) Avrasya kutbu ve Avrasya seçeneği üzerine üzerine tarihsel-stratejik önerileri. (5) Tarihsel-ideolojik temelleriyle Kemalizm, ulusalcılık ve ulusal sol tartışmaları. (6) Ulusal emek andı düsturuyla hareket eden işçi sınıfı/sendikal hareket ve yurt milliyetçiliği/Atatürkçülük temelinde gelişmekte olan dip dalgası. “
“ Hatta Lenin-Stalin heykellerinin törenlerle yıkıldığı birkaç yıl içerisinde herkes solun/sosyalizmin çöktüğünü düşünürken O, yıkılanın sosyalizm olmadığını sosyalizmin esas olarak şimdi başladığını söyledi.”
Reklam
“ Bu arada Attila İlhan, Hukuk Fakültesi’nin birinci sınıfını bitirdi. Ancak zaten hiç haz etmediği hukuk öğrenimini yarıda bıraktı ve Nazım Hikmet’i kurtarma hareketine katılmak için Paris’e gitti.”
Devrim Yazıları
Kurtarıcılarınızı içinizden başka yerde aramayın. Kendinizinkinden başka bayrak tanımayın. Gracchus Babeuf
"geceleri bir ıslık/penceremin altında birileri/beni çağırıyorlar/(yoksa yanılıyor muyum)/koşup bakıyorum kimseler yok/..."
Hayatın bütün renklerini, değerlerini herhangi bir ölçüye bağlı kalmadan tanımayı, bilgi ve görgüsünü artırmayı hedeflemişti, nitekim öyle de yaşadı.
Reklam
"geçmişi ancak günümüz açısından inceleyebilir, geçmiş anlayışımızı bugünün gözleriyle oluşturabiliriz" Carr.
Sayfa 36 - phoenixKitabı okuyor