Ayçiçekleri

Mayıs 2002
Can Yayınları

2016 123. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2016 16:47
Bu sitede profillerde gruplandırma benzeri bir özellik olsa yine ve de yine "kütüphaneden rastgele alıp okuduğum kitaplar listesi"ne ekleyeceğim bir kitap olurdu Ayçiçekleri. Son zamanlarda bunu çok sık yapmaya başladım. Nedeni ise daha çok heyecan vermesi. Ne ile karşılaşacağınızı bilmemenin verdiği zevk paha biçilemez. Aldığınız kitap kötü bile olsa, bu faaliyet insanı mutlu edebiliyor. İlla ki bilindik kitapları mı alacağız yahu, biraz da bilinmeyenleri, duymadıklarımızı alalım. Kitaplar ağlıyor. Kimi kitaplara ilgi hat safhada iken kimi kitapların yüzüne de hiç bakılmıyor. Belki de bir zamanlar basılmıştır yüzlerine bolca ama yine de unutulmuş kapakları, sayfaları, satırları. Bu açıdan, kitapların darıldıklarını belki de kimi bakılmaya, karanlık raflarda sessiz sessiz ağladıklarını fark ederim kütüphaneye gittiğim zaman. Ayçiçekleri isimli eserimiz de gözü yaşlı kitaplardan birisi. Yazarını da daha önceden bilmiyordum. Kitabın kaç tane öyküden oluştuğu hakkında ne desem doğru olmayacak; kitabı geri teslim ettiğim için. Yaklaşık olarak on tane hikayeden oluşan Ayçiçekleri'nde çok çeşitli konular işlenmiş. Bir hikayeden diğerine geçtiğinizde sanki bir yazardan başka bir yazara geçmiş gibi hissediyorsunuz. O derece kendinden uzaklaşabilmiş bir yazar Nalan Barbarosoğlu. Bu durum bana göre yazar açısından bakacak olursak oldukça güzel bir durum. Kimi yazarlar hemen kendini belli eder; okuduğunuzda "bu odur" dersiniz. Bunun da elbette artıları vardır. Ama bir de her yazısında farklı olabilen yazarlar vardır. Benlik kavramını aştıkları için gözlemledikleri herkesin kılığına girebilirler. Nalan Barbarosoğlu benim için o türden bir yazar olmuştur. Hikayelerde, köyde yaşayan, 'herkesin anası' olan emektar bir kadından tutun da 'geçici delilikler' yaşayan insanlara kadar
Teknoloji
AyçiçekleriNalan Barbarosoğlu · Can Yayınları · 20026 okunma

Nalan BarbarosoğluYazar · 9 kitap
1961 Adapazarı doğumlu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü 1982'de bitirdi. Ailesini değimiyle "ders çalışma"yı hâlâ bitiremedi. Gelecek vaadeden bir hikâyeci olarak değerlendiriliyor.