Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ira-Eta-PKK

Ayrılıkçı Terörün Anatomisi

Emin Gürses

Ayrılıkçı Terörün Anatomisi Gönderileri

Ayrılıkçı Terörün Anatomisi kitaplarını, Ayrılıkçı Terörün Anatomisi sözleri ve alıntılarını, Ayrılıkçı Terörün Anatomisi yazarlarını, Ayrılıkçı Terörün Anatomisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ayrılıkçı şiddet örgütleri bir çok yönden benzer özellikler gösterirler. Bu örgütlenmelerde temel unsur olan şiddet zamanla örgütün ve üyelerinin varlığının nedeni ve bütün faaliyetlerin olmazsa olmaz bir parçası haline gelir. Şiddet örgütleri, terör eylemlerini yalnızca kendilerinden olmayan siyasi yapılanmalara yöneltmekle kalmazlar, kendilerince haklı olan hedeflerine ulaşmalarında engel olarak gördükleri sıradan insanları da, (daha ziyade kendilerini desteklemeyen veya eleştiren kendi etnik topluluğunun üyelerini ve bunların kurdukları örgütleri -PKK başkanlık konseyi üyesi Karasu bunları "tarihi ihanet içinde olan güçler" olarak nitelendiriyor), hedef almaktan çekinmezler. Diğer bir deyişle, yaşam hakkı ve özgürlük öncelikle kendileri gibi düşünenler ve kendi amaçlarına hizmet edenler için geçerlidir.
PKK'nın anatomisi
Sol'daki Kürt aydınları önceleri Türkiye sosyalist hareketi içerisinde kendilerine müttefik arayacak, daha sonra ise kendi bağımsız örgütlenmelerine gideceklerdi.
Reklam
Yurt dışına göç 1989 yazında en yoğun dönemine ulaşmış ve bir yıldan fazla aynı hızla devam ettikten sonra 1992'de yavaşlamaya başlamıştır. PKK'nın, belli bir süre için Türkiye'den yoğun mülteci akımına izin verdiği, belli bir düzeye ulaşıldıktan sonra yavaşlatılması için talimat gönderdiği bu işi yapan kişilerce ifade edilmiştir. Bu göçlerle PKK amacına ulaşmış ve Avrupa kamuoyunun dikkatlerini Türkiye'ye çekmeyi başarmıştır. Londra, Berlin ve Paris'teki hukuk bürolarına yapılan mülteci başvurularındaki, 'Neden ülkenizi terk ettiniz?' sorusuna verilen cevap hemen hemen aynıydı: 'Ana dilimizi konuşmaya izin vermiyorlar'.147 Bu durum PKK'nın Avrupa başkentlerinde destek bulabilmesine ve mülteci başvurularını kabul ettirebilmesine önemli bir katkı sağlamıştır.
Sayfa 60 - pdfKitabı okudu
Otoriteyi ele geçirmek için, etnik grubun yoğun olarak yaşadığı yörelerdeki şehir merkezlerini ele geçirme provalarına girişilerek yöre halkının merkezi hükümetle olan ilişkileri kesilmeye çalışılır. Ayrıca, merkezi otoriteyi zor duruma sokup siyasi, ekonomik vs. tavizler koparmak amacıyla terör eylemleri şehir merkezlerine, metropollere taşınır.
Eylem dönemine geçiş:
Özellikle, içinde yaşadıkları toplumsal yapıdan şiddetle hoşnutsuzluk duyan gençlerden oluşturulan silahlı birimler merkezi hükümetin otoritesini sarsmak ve uluslararası dikkatleri kendi taleplerinin üzerine çekmek için öncelikli olarak resmi hedeflere saldırılarına başlarlar.
Siyasi örgütlenme dönemi :
Özellikle toplumdan dışlanmış veya mevcut yapıdan rahatsızlık duyan etnik grup mensupları arasında örgütleme çalışmaları yoğunlaştırılıyor.
Reklam
bu yüzden kandil'den inip inip meclise giriyorlar.
Ayrılıkçı örgütlerin şiddet eylemleri siyasidir. Amaç, bir halkın geleceğini kontrol etmek için gücün dağılımında söz sahibi olmaktır.
o sırada 'çözüm' sürecinde hendek kazan pkklılar...
Başka alternatif olmadığı için örgütlü şiddete başvurduklarını savunan bu örgütlerin aslında barışçı yolların uzun sürdüğü düşüncesiyle kendileri için kolay ve kısa olduğuna inandıkları silahlı mücadele yolunu seçtikleri aşikardır.
devlet bazen terörü bitirmek istemez halkı uslandırayım diye
Bazı devletlerin şiddet yöntemlerini, düşman olarak gördükleri ülkeleri, grupları, insanları sindirmek için değişik biçimlerde kullandıkları da bilinmektedir.
Bu şiddet örgütleri, kendilerinin uğruna savaştıklarını iddia ettikleri halkın en önemli temsilcisi oldukları iddiasındadırlar. Kendileri ile ittifaka girmeyen veya kendi örgütsel çıkarlarını zedeleyen, aynı etnik gruptan olan diğer milliyetçi veya sosyalist örgütleri ise sapkınlık hatta hainlikle suçlamaktan çekinmezler.
Reklam
IRA ve ETA sanayi toplumlarında güçlerini artırma imkanı bulurlarken, PKK gelişmekte olan bir ülkenin periferisinde, bir tarım toplumunda özellikle yoksul ve dışlanmış gençler arasında önemli bir destek bulmuştur.
Bir toplumda halkın siyaset konusunda taşıdığı inançlar, hisler davranış kalıpları ve bunların ifade biçimi o toplumun siyasi kültürünü oluşturur.
ayrılıkçı etnik hareketler (IRA, ETA ve PKK gibi) kanlı çatışmaları artırmak için adeta bir yarış içerisine girmişlerdir. Toplumsal, ekonomik, siyasal, kültürel hoşnutsuzluklar uzun dönemde ayrılıkçı şiddet örgütlerini besleyen bir rol oynamış, etnik ayrılıklar çatışmaların kronikleşmesine ve dolayısıyla şiddete eğilimli bir siyasi kültürün oluşmasına yol açarak sorunların çözümünü daha da zorlaştırmıştır.
Uzun yıllar, gelişmiş Avrupa ülkelerinin başına dert olan ideolojik terör (Almanya'da Kızıl Ordu Fraksiyonu, İtalya'da Kızıl Tugaylar'ın eylemleri gibi) yerini gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri de içine alan ayrılıkçı etnik teröre bırakmıştır.
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.