Babalar Koğuşu

İsmail Oğuz
6.7/10
14 Kişi
29
Okunma
6
Beğeni
2.233
Görüntülenme
"Bayrampaşa... Kimleri ağırlamadı ki... Kabadayısından tutun da hukukçusuna, siyasetçisine, sanatçısına, yazarına, gazetecisine, tiyatrocusuna ve iş adamına kadar isimli isimsiz birçok insanı misafir etti, taş duvarlarının ve demir parmaklıklarının, o soğuk ve loş aydınlığında... Bayrampaşa'da neler oldu, neler yaşandı birebir yaşadım ve gördüm." İsmail Oğuz Bayrampaşa Baş Gardiyanı (Emekli) Sağmalcılar sonraki adıyla Bayrampaşa Cezaevi, 1973'ten 2002 yılına kadar geçen yaklaşık 30 yıl içerisinde, anılarda en çok kalan, medyada en çok yazılan, yazarların en çok kaleme aldığı, filmlere konu olan bir cezaevi oldu. 30 sene içinde kimler geldi geçti buradan: Yazarlar, hukukçular, sanatçılar, kabadayılar... Cezaevinde nasıl yattılar, gardiyanlarla ne konuştular, nasıl bir ilişki kurdular. 12 sene Bayrampaşa Cezaevi'nden emekli olan İsmail Oğuz anılarını bu kitapta anlatıyor.
155 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

155 syf.
10/10 puan verdi
·
23 saatte okudu
Öncelikle kitabı yeni nesil bir İnfaz ve Koruma Memuru olarak okuduğumu belirtmeliyim. Bayrampaşa'da yaşanan sıkıntıları halen görev yapan meslek büyüklerimizden hala dinlemekteyiz. Bu kitabın varlığından haber olduğumda hemen okumak istedim ve ilk fırsatta kitaba ulaştım. İsmail Oğuz'un tecrübelerini, anılarını, yaşanmışlıklarını başmemurluk sınavına hazırlanan biri olarak çok önemsedim. Kitap yazma amaçlarından biri de biz yeni nesile oranın tecrübelerini aktarmakmış zaten. Bir İnfaz ve Koruma Başmemurunun kitap yazma düşüncesinde olması bile gerçekten çok değerli bir düşünce. Gençlere, anne-babalara, kendisi kabadayı dese de mafyalara tavsiyelerini de çok değerli buldum. Dili gayet akıcı, içeriği merak uyandırıcıydı. Hayata dönüş operasyonu anlatılsaydı daha iyi olurdu. Kırılma anı orasıydı; çünkü devlet artık tümüyle cezaevlerinde kontrolü bu operasyonla sağlamıştı. İdarecilerin tutumları güvenlik zafiyeti yönünde eleştiri konusu olmuş, bugün biz bunu yaşamıyoruz; lakin memurla uğraşan idareci şikayetlerini işitiyoruz. İnfaz ve Koruma memurunun yaptığı işin güvenlik işi olduğu, emniyet hizmetleri sınıfına alınarak tescillenirse bugün yaşadığımız diğer sıkıntıların da düzeleceğine inanıyorum.
Babalar Koğuşu
Babalar Koğuşuİsmail Oğuz · Akis Kitap · 200429 okunma
155 syf.
4/10 puan verdi
·
32 günde okudu
Babalar Koğuşu/İsmail Oğuz
Ben kitaba 10 üzerinden 4 puan verdim.Bu demek değildir ki kitabı bütünüyle olumsuz bir şekilde eleştireceğim.Asla.Öncelikle redaksiyon yapılmış mı yapılmamış mı belli değil.Kitap içinde yazım hataları var,devrik cümleler.İsmail Oğuz nasıl kaleme aldıysa o şekilde kitap yapılmış.Bu kitaplar ilgimi çekiyor.Farklı hayat hikayeleri okumak insana değişik bir vizyon kazandırıyor.O dönemlerdeki cezaevinin zorluklarını,resimlerden ortaya çıkan çok zor olan yaşama koşullarını anlatıyor.Başgardiyan İsmail Oğuz beyin yaralanmalar dahil Bayrampaşa geçmişini.Bu kitabı daha iyi anlamanız için mesela bir kaç adet cezaevi müzesi gezin Türkiyede.Eminim çok yararı olacaktır.Anlatım olarak çok akıcı değil.Ama konular sürükleyici diyebiliriz.Eski karanlık bir dönemin bir köşesine ışık tutan bir kitap.Okuması kolay.Kolay bitirilebilen.İyi okumalar.
Babalar Koğuşu
Babalar Koğuşuİsmail Oğuz · Akis Kitap · 200429 okunma
155 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
İsmail Oğuz/ Babalar Vadisi. Mafya Babalarıyla Cezaevinde 25 Yıl. İsmail Oğuz, İstanbul eski adıyla Sağmalcılar sonra Bayrampaşa cezaevinde gardiyan olarak başladığı görevinde 25 yılın sonrasında baş gardiyan olarak emekli ayrılmıştır. Ülkemizde değil dünyada cezaevleri, her dönem insanların dikkatini çeken, gündemde olan yerlerden birisidir. İster tutuklu, ister hükümlü olsun cezaevine girenlere hep şüphe ile bakılır. Kader mahkumu denen, genelde iftiraya uğrayıp cezaevine düşenlerse farklıdır. Yazar 25 yıllık görevi esnasında, ülkemizdeki cezaevlerinin içinde bulunduğu durumu net bir şekilde ortaya koymaktadır: dirayetli yöneticilerin olduğu cezaevleri hem mahkumlar hem de yönetenler için uygun yerlerken, yöneticinin dirayetsiz olduğu durumlarda ise pek çok olumsuzluğun ortaya çıktığını göstermektedir. Görevini iyi yaptığını düşünen, mahkumları psikolojik olarak anlayabilen, onların dertlerine ortak olabilen yazarın, mafya babalarından hiç korkmadım ancak uyuşturucu ve eroin kullananlardan korktum ifadesi cezaevlerine farklı bir bakış açısı getirmektedir. Editoryal anlamda çok yetersiz olan kitap, karanlık bir dünyanın belli bir dönemine ışık tutması bakımından okunabilir. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Babalar Koğuşu
Babalar Koğuşuİsmail Oğuz · Akis Kitap · 200429 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.